Poliser i Mozambique Foto: TT

Flintskalliga varnas efter misstänkta ritualmord

Publicerad

Efter fem mord på flintskalliga män på kort tid har polisen i Mozambique gått ut med en varning. Man tror att männens kroppsdelar används i ritualer i samhällen där flintskallighet förknippas med rikedom.

Polisen i Mozambique har gått ut med en varning till landets flintskalliga män, som de tror kan vara måltavlan för rituella mord.

Bara den senaste veckan har tre män utan hår blivit mördade. Kort innan det hittades två andra flintskalliga män döda. Tidigare har man i samma region haft problem med ritualmord på personer med pigmentsjukdomen albinism.

Tror att huvuden innehåller guld

Två personer har gripits misstänkta för dåden.

– Man tror att flintskalliga mäns huvuden innehåller guld, sa polisen Alfonso Dias under en presskonferens.

Enligt honom finns det lokala samhällen som kopplar samman flintskallighet med rikedomar och de dödade männens organ används i ritualer som ska göra andra rika.

Likaså tros kroppsdelar från personer utan pigment bringa lycka och säljs därför till höga priser. Sedan 2014 har över 100 attacker på människor med albinism anmälts i Mozambique, enligt FN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer