Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var mitt ansvar att lösa situationen, mitt ansvar att tänka på de anställda som måste få sin lön, säger floriten Christina Didukh till SVT. Foto: SVT

Floristen från Kiev bidrar till kampen med blommor

Publicerad

Vilken nytta kan blommor göra mitt i kriget? Energi att kämpa för sitt företag och pengar till att bekämpa fienden. Floristen Christina Didukh från Lviv får ofta höra att hennes Flowers for Ukraine bara är en droppe i havet.

– Men oceaner består av droppar. Varje droppe spelar roll. Det är vad som håller oss vid liv.

Vi träffar Christina i en blomsterhandel i Tallinn, där hon bor numera. Butiken påminner henne om den egna hemma i Lviv i västra Ukraina. Hon var utomlands när kriget bröt ut och hade precis köpt 200 000 tulpaner som inte kunde skickas hem till Ukraina som det var tänkt. Vad gör man då?

– Om jag deppat ihop hade blommorna gått till spillo och företagets ekonomi blivit mer ansträngd. Det var mitt ansvar att lösa situationen, mitt ansvar att tänka på de anställda som måste få sin lön.

Hon bestämde sig för att sälja blommorna som Flowers for Ukraine, där vinsten bland annat går till kvinnor i ukrainska armén och läkare. Hon fick hjälp av frivilliga och pop up-butiken blev en succé, så nu gör hon om det i andra europeiska städer. När vi träffas har hon precis kommit hem från Warszawa där hon rekat förutsättningarna. Kanske blir det Stockholm härnäst.

– Vi har fått bra gensvar. Folk får något fint att ta med sig hem som påminner dem om det goda i livet, samtidigt som de hjälper dem som inte kan hjälpa sig själva.

Digitalt medborgarskap gör det möjligt

Att hon kunde komma igång med sina affärer i ett EU-land så snabbt, menar hon är tack vare det estniska ”E-residency” som hon skaffat ett år tidigare. Det är som ett slags digitalt medborgarskap för företag. Estland utmärker sig för sina digitaliserade myndigheter, och har skapat möjligheten för utländska företagare att använda sig av dess tjänster.

– Vi har uppåt 100 000 ”e-bosatta” idag, Ukrainare har länge varit den snabbast växande andelen. Deras bolag får på det här viset lättare att göra affärer på EU:s inre marknad. Möjligheten att sköta sitt företag 100 procent online är något som man uppskattar, berättar Alex Wellman, kommunikationsansvarig för E-residency.

”Allt för att bekämpa ondskan”

Hemma i Lviv kämpar Christinas 20 medarbetare med att få ut blommor till kunderna. Bröllop och andra evenemang är det inte längre fråga om. Men folk beställer fortfarande buketter för att ha fint hemma.

– Vi gör allt vi kan för att bekämpa ondskan och ge våra liv tillbaka till oss. Det är ju inte normalt när mitt team måste springa ned i skyddsrum helt plötsligt. Men ibland tar de med sig blommorna och sitter därnere i källaren och gör buketter som kan levereras när flyglarmet är över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer