Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flygkrasch i Colombia – fotbollslag befaras ha omkommit

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med 77 personer ombord har kraschat på väg till Medellin i centrala Colombia. Ombord på planet befann sig det brasilianska fotbollslaget Chapecoense. Räddningsarbetet försvårades av dåligt väder och det står nu klart att endast fem personer överlevt olyckan. Enligt uppgift i colombianska medier bytte laget plan i sista stund.

Planet, flight LMI2933, som flögs av charterflygbolaget Lamia, har kraschat sydost om staden Medellin, i bergsområdet Cerro El Gordo i närheten av staden La Ceja i departementet Antioquia. Planet var på väg från Santa Cruz i Bolivia till Medellin i Colombia.

Enligt latinamerikanska medier skylls olyckan dels på dåligt väder, men planet ska också ha haft tekniska problem och försökte nödlanda sydöster om Medellin. Vid fyratiden i natt, svensk tid, ska flygplanet ha utropat nödläge.

Den sista signalen från planet ska ha tagits emot på cirka 4.700 meters höjd, när planet var 30 kilometer från slutdestinationen, enligt Reuters.

En räddningsinsats med helikopter ska ha satts in direkt, enligt nyhetsbyrån AP, men helikoptern fick vända på grund av hårt väder.

Helt fotbollslag ombord

Totalt befann sig 68 passagerare och 9 besättningsmedlemmar ombord. Medellins flygplats har bekräftat att fotbollslaget Chapecoense från Brasilien befann sig ombord på planet, på väg till Colombia för att möta Atletico Nacional i finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamerica, en turnering som motsvarar Europa league. Finalen var planerad att spelas i morgon, 30 november.

Enligt flygplatsen i Medellin ska 22 fotbollsspelare ha befunnit sig ombord. Dessutom ska 22 journalister ha varit med. Övriga på planet var medföljare till laget och besättning.

Sex överlevande räddade

Strax innan tiotiden på morgonen, svensk tid, uppgav Blu Radio att räddningsinsatsen fick avbrytas på grund av hårt väder och dåligt ljus. Uppgifter gör också gällande att vägen till olycksplatsen hotar att kollapsa, och nyfikna uppmanas att hålla sig borta.

Enligt Colombias luftfartsmyndighet har sex personer överlevt kraschen och vårdas nu på sjukhus. Två är fotbollspelare: utespelaren Alan Ruschel och målvakten Jackson Follmann. Målvakten Marcos Danilo var vid liv men har senare avlidit på sjukhuset, vilket bekräftas av fotbollslagets talesperson, enligt AP.

Övriga överlevande är två medlemmar ur planets besättning, en sportjournalist som reste tillsammans med laget och ytterligare en person. Tidigare fanns uppgifter som gjorde gällande att 78 personer hade dött i kraschen, men siffran har nu justerats till 71 döda och sex överlevande.

Dödssiffran sänktes av colombianska myndigheter på tisdagskvällen efter att det framkommit att färre personer rest med planet än man tidigare befarat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flygplatsen skriver också att räddningsinsatsen komplicerades av platsen för kraschen och av väderförhållandena. Arbetet med att ta hand om kropparna efter de avlidna fortsätter.

”Enorm tragedi”

– Det är en enorm tragedi, säger borgmästaren i Medellin, Federico Gutierrez, till den lokala radiostationen Blu Radio, medan han var på väg till det bergsområde strax utanför staden där planet kraschat strax före midnatt lokal tid.

Chapecoense, eller AFC (Associação Chapecoense de Futebol), är en fotbollsklubb från Chapecó i delstaten Santa Catarina i södra Brasilien. Finalen i Copa Sudamericana är klubbens största framgång i historien. Innan laget gick på flyget sände spelarna direkt på sin Facebooksida från flygplatsen.

Efter kraschen har laget lagt upp ett meddelande där man skriver att ordföranden för fotbollslaget vill vänta med att uttala sig eftersom det cirkulerar olika medieuppgifter. I stället hänvisar man till den colombianska flygmyndigheten.

”Må Gud vara med våra idrottare, ledare, journalister och andra gäster som är tillsammans med delegationen”.

Ändrade flight i sista stund

Laget skulle enligt den colombianska tidningen El Tiempo egentligen ha rest till Medellin i ett annat plan, men man tvingades ändra sina planer sent under måndagen eftersom det chartrade planet inte godkändes av det colombianska luftfartsverket ANAC.

Enligt Flight safety foundation ska flygplanet som kraschade ha varit en Avro RJ 85. Planet ska fram till 2013 ha tillhört City Jet, ett irländskt dotterbolag till tyska Intro Aviation och sedan blivit leasat av Lamia.

Sydamerikas fotbollsförbund, Conmebol, ställer in alla fotbollsmatcher tills vidare efter flygkraschen i Colombia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet