Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är fortfarande oklart vad som har orsakat olyckan. Foto: Foto: Ryska ministeriet för nödsituationer

Flygplan har kraschat i Ryssland – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

16 personer har omkommit och sex skadats allvarligt i samband med en flygplanskrasch i Ryssland på söndagen.

Enligt ryska myndigheter ska planet, där en grupp om 20 fallskärmshoppare befann sig ombord, ha råkat ut för ett motorhaveri och försökt nödlanda – men misslyckats.

En brottsutredning har nu inletts för att fastställa vad som har gått fel.

Det var på söndagsmorgonen som det tvåmotoriga kortdistansflygplanet av modellen L-410 lyfte från landningsbanan i den ryska delrepubliken Tatarstan.

Ombord fanns 20 fallskärmshoppare och två besättningsmän, uppger Rysslands hälsoministerie.

Men 70 meter upp luften gick något fel.

Enligt Tatarstans guvernör Rustam Minnikhanov ska piloterna ha rapporterat att planets vänstra motor plötsligt slutade fungera och en nödlandning nära staden Menzelinsk ska då ha påbörjats. Piloterna försökte vända planet men en vinge ska ha träffat ett arbetsfordon på marken och slagit runt.

– Preliminärt rör det sig om ett tekniskt fel som inträffade under flygningen. Piloten försökte sig på en nödlandning, men nedslaget mot marken blev väldigt hårt, säger en källa till Interfax.

Brottsutredning inledd

Inledningsvis rapporterades att minst 19 personer omkommit i kraschen. Men uppgifterna om antalet döda och skadade har under förmiddagen gått isär och enligt nu gällande uppgifter har siffrorna justerats till 16 omkomna och sex allvarligt skadade, enligt Reuters.

Fallskärmshopparna uppges alla vara medlemmar i en lokal flygklubb som också äger planet. Den nationella haverikommissionen gör i ett uttalande gällande att det kan föreligga ett allvarligt brott mot säkerhetsreglementet bakom händelsen och meddelar att en rättslig utredning nu har inletts mot klubben, som hittills har avböjt att kommentera det inträffade.

Bland annat är planets lastvikt något som ska undersökas, enligt ryska medier.

Flygkraschen är den senaste i raden av flera i landet på kort tid.

Så sent som för en månad sedan omkom sex personser när ett transportplan kraschade i landet. Och i juni dog 28 personer ombord på ett tvåmotorigt plan som drabbades av ett motorhaveri i Kamchatka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer