Flygövning med Nato drar igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar Arctic Challenge Exercise – en av världens största militära flygövningar. Cirka 115 flygplan från nio olika länder deltar i den omdiskuterade övningen som äger rum över norra Sverige.

Det är Sverige, Finland och Norge som tillsammans arrangerar övningen som går under namnet ACE 15. Övriga deltagande länder är Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna. I övningen medverkar cirka 3 600 personer och enligt Försvarsmakten kommer som mest 90 stridsflyg vara i luften samtidigt.

Samövar

”Det ger oss ett tillfälle att samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö” skriver Karl Engelbrektson på Försvarsmaktens hemsida.

– Det är många inblandade men är inte alla på samma ställe och alla har inte samma uppgift, säger Louise Levin, informationschef på Norrbottens flygflottilj.

ACE 2015 pågår fram till 4 juni. Övningen har förberetts i drygt ett år och under förra veckan började materiel och personal att anlända till flottiljen i Luleå.

Andra gången

Flygövningen sker inom ramen för det nordiska samarbetet mellan Sverige, Finland och Norge och genomförs för andra gången.

Den har kritiserats för att vara ett led i ett närmande till Nato. På DN Debatt skrev i april en rad namnkunniga kulturarbetare en artikel där man menade att det är en krigsövning som leder till ökad militarisering.

Ytterligare övning

Direkt efter ACE 15 inleds den multinationella, årliga övningen Baltops. Sjutton länder deltar, däribland USA som i år leder övningen tillsammans med Nato. Sverige har deltagit i Baltops vid 23 tillfällen.

Flygövningen Arctic Challenge Exercise arrangeras av Sverige, Norge och Finland och övriga deltagande länder är Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna. Övningsområdet sträcker sig från Treriksröset i norr till Hemavan-Storuman-Lycksele i söder. 3 600 personer deltar – varav 2 000 är övande – samt 115 flygplan.

ACE 15 pågår mellan den 25 maj och den 4 juni.

Dessa deltar

Förutom med Jas 39 Gripen deltar Sverige med ett ledningsflygplan, ASC 890, och ett tankerflygplan, C-130/T. Finland deltar med F-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon.

Schweiz med F-18 Hornet, Storbritannien med Hawk 2000 och Tornado samt tankerflyg Voyager och störflygplan DA-20. Frankrike med Mirage 2000. Tyskland med Eurofighter samt med tankerflyg MRTT, skolflygplan PC-9 och störflygplan. Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10.

USA deltar med F-16 Fighting Falcon, Nato med två Awacs-flygplan, Awacs står för Airborne Warning And Control System.

Källa: Försvaret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer