Sumaya till vänster. Feyadel Ahmad och Mahmod Muhammed, kommer båda från Syrien och sitter vid gränsövergången i Kilis i väntan på att få åka hem till sina familjer i Deir ez-Zor. Foto: Niclas Berglund/SVT

Syriska flyktingar börjar flytta hem igen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den turkiska offensiven i Syrien, börjar nu flyktingar att på allvar flytta tillbaka till det krigshärjade landet. Striderna fortsätter, framför allt i Idlib-provinsen, men många tar nu chansen.

Gränsövergången i Kilis är som vanligt en kaotisk plats. Militärfordon dånar in över gränsen till Syrien och lastbilar med byggmaterial står i långa köer på den asfalterade vändplanen. 

Samtidigt står en otålig grupp, tätt intill varandra, i blåsten.

Syrienkriget

– Situationen börjar bli lite mer normal i Syrien. I alla fall i vissa områden. Jag vet att kriget fortfarande pågår, men jag måste helt enkelt tillbaka till min familj, berättar Mahmod Muhammed.

Flydde för flera år sedan

De har varit i Turkiet i flera år nu, men hela tiden har drömmen om att kunna återvända till Syrien funnits. Livet i gränsstaden Kilis är heller inte enkelt. Fler än 100.000 flyktingar finns i staden och priserna på lägenheter och mat har skjutit i höjden.

Säkerheten är förstås mycket bättre på den turkiska sidan, men det är i Syrien som mycket av det allra viktigaste fortfarande finns. 

– Just nu är jag så glad över att resa tillbaka och se min familj, se min gata, mitt hus och alla mina vänner igen, säger Mahmod.

Det turkiska/syriska gränsen i Kilis. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Turkiet gör Syrien säkrare”

En orsak till att många nu gör allvar av sina planer är på grund av den turkiska offensiven. Trupperna har trängt nästan 30 kilometer in i Syrien och skapat en korridor av ”säkerhet”, även om riskerna i landet fortfarande är enorma. Ingen vet vad morgondagen för med sig. 

– IS är besegrat i min hemstad, Deir Ezzor, och Turkiet har gjort det mer säkert i Syrien. Nu är det dags att återvända, menar Mahmod Muhammed.

Vill skapa en ”säkerhetskorridor”

Mycket av offensiven styrs från gränsstaden Kilis. På ett kontor i den centrala delen av gränsstaden sitter stadens borgmästare: Hasan Kara. Han har sett sin stad bli raketbeskjuten av IS, från den syriska sidan, men hela tiden har planen varit att göra Syrien säkrare så att fler kan återvända.

Nu är en viktig ”korridor” på väg att skapas längs den 60 mil långa gränsen mot Syrien, påstår han.

– Militäroffensiven ska driva bort de kurdiska terroristerna från vårt gränsområde, men framför allt vill vi att fler ska återvända hem, och det börjar människor göra nu, säger borgmästaren Hasan Kara.

Kritiserade offensiv

Samtidigt är den turkiska militärinsatsen hårt kritiserad av flera länder och närmare 80 civila uppges ha dött, under den knappt två veckor långa insatsen.

Turkiet har länge fört ett krig mot terrorstämplade PKK och landets regering påstår att de kurdiska styrkorna i Syrien, YPG, står i nära samarbete med PKK och därför ska stämplas som terrorister.

USA, Ryssland och Frankrike är några av de nationer som kritiserar Turkiet för den militära insatsen i Afrin-regionen.

Texten har uppdaterats för att tydligare återge kritiken mot den turkiska offensiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet