Finlands statsminister Juha Sipilä (C). Foto: TT

Flyktingar får bo hos Finlands statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar som tar sig till Finland kan få bo hemma hos statsministern. Juha Sipilä öppnar upp sitt hem för nyanlända, och uppmanar nu övriga finländare att göra detsamma.

Finlands statsminister Juha Sipilä öppnar upp sitt hem för flyktingar. Det berättade han i morse i tv-kanalen Yle.

Från och med årsskiftet kommer huset, som ligger i Kempele i Uleåborgsområdet i norra Finland, att fungera som bostad åt anlända flyktingar. Sipilä säger att han och familjen tog beslutet eftersom de för närvarande knappt använder huset. Familjen köpte förra året ett hus i Sibbo utanför Helsingfors.

Sipilä vädjade i tv även till sina landsmän att följa hans exempel. I Uleåborg liksom på flera håll i Finland råder brist på boendeplatser för de flyktingar som kommer till landet.

Det finska inrikesdepartementet fördubblade nyligen sin prognos över hur många flyktingar som beräknas komma till landet. Mellan 25.000 och 30.000 personer väntas söka asyl i Finland i år, rapporterar Yle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet