Ungersk polis bevakar gränsen mot Serbien där det rakbladsvassa taggtrådsstängslet ska stoppa flyktingar som försöker ta sig in i landet. Foto: TT

Flyktingar gripna av ungersk polis

Uppdaterad
Publicerad

Ungersk polis har på tisdagmorgonen omhändertagit ett antal personer misstänkta för att illegalt ha tagit sig över gränsen från Serbien. Det är de första gripandena sedan reglerna skärptes vid midnatt, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De sexton flyktingarna – nio syrier och sju afghaner – misstänks för att ha lyft upp och krypit under det omtalade taggtrådstängsel som Ungern byggt längs hela gränsen mot Serbien. Därmed bröt de mot de hårdare regler som trädde i kraft vid midnatt.

– Vi utreder just nu omständigheterna. De greps inte på bar gärning utan flera hundra meter in på ungerskt territorium, sade den ungerska polisens talesperson Viktoria Csiszer-Kovacs enligt Reuters.

Skärpt gränsbevakning

Under måndagen skärptes bevakningen kring den del av gränsstänglset som tidigare varit öppen. De flyktingar som anses ha tagit sig in i landet illegalt riskerar upp till tre års fängelse. Hundratals människor har väntat på den serbiska sidan av gränsövergången över natten, men endast de som kan visa upp papper på att de sökt asyl i Serbien släpps över gränsen, uppger AP.

Enligt nyhetsbyrån väntas den ungerska regeringen under dagen även fatta beslut om att undantagstillstånd råder, vilket skulle innebär att militären kan sättas in för att hjälpa polisen.

FN oroat

FN:s flyktingorgan UNHCR uttryckte på måndagen oro över situtionen sedan Ungern stängde sin södra gräns.

– Nu får vi vänta och se hur en eventuell humanitär kris på andra sidan gränsen kommer att hanteras framöver, sade organisationens talesperson Erno Simon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer