Foto: TT

Danmark ska beslagta flyktingars värdesaker

Uppdaterad
Publicerad

Vigselringar, klockor och mobiltelefoner kan flyktingar i Danmark få behålla. Andra värdesaker kan polisen lägga beslag på och använda för att betala för den asylsökandes vistelse i landet. Det framkommer av dokument som tidningen Politiken tagit del av.

Förslaget är en del av den stora uppgörelse med en rad åtstramningar i de danska asylreglerna som blev klar i måndags. Tidningen Politiken har nu tagit del av dokument om hur förslagen ska tolkas och hur mycket som polisen faktiskt får beslagta.

Ska ge rimlig vinst

I dokumentet skriver utlännings- och integrationsdepartementet att asylsökande ska kunna behålla värdesaker för att säkra en ”blygsam levnadsstandard” vilket innebär att de kan få behålla till exempel  klockor, mobiltelefoner och personliga värdesaker som vigselringar samt mindre belopp på uppemot 3.000 kronor. Det som beslagtas ska användas för att betala för boende och mat under tiden som de asylsökande väntar på besked om de får stanna i landet.

Värdet på det som beslagtas ska vara så pass högt att det kan ge en rimlig vinst vid en tvångsförsäljning, klargörs också i dokumentet.

Stort stöd för förslaget

Förslaget har brett stöd i Folketinget och Naser Khader, Konservatives migrationspolitiska talesperson säger att förslaget är nödvändigt.

– Det är inte rimligt att skattebetalarna i Danmark ska betala för asylsökande som har tagit med en förmögenhet, säger Naser enligt Politiken.

Socialistisk Folkeparti är dock emot förslaget.

– Det är en riktigt dålig signal att börja rota i folks fickor och det kommer att slösa med polisens tid. Kommer det människor hit med pengar så kommer de ändå att spendera dem i Danmark, säger han.

Det stora paketet innehåller förutom förslaget om att asylsökande själva ska få betala för boende och mat också förslag som försvårar anhöriginvandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet