Foto: AP/TT

Flyktingar måste lämna från sig pengar

Publicerad

Rapporter kommer nu om att flyktingar måste lämna i från sig kontanter och värdeföremål till sina värdländer. Danmark förbereder en omstridd lag om detta. Men det visar sig att Schweiz och två tyska delstater också tillämpar dessa principer.

I Danmark förbereds ett lagförslag som talar om att flyktingar ska lämna ifrån sig kontanter över 10.000 danska kronor (12.500 svenska kronor) för att bidra till sitt eget uppehälle.

Nu avslöjar den tyska tidningen Bild att samma sker i de två sydliga tyska delstaterna Bayern och Baden-Württemberg (med tillsammans 23 miljoner invånare).

Fick kvitto

Flyktingar måste alltså lämna ifrån sig sina kontanter och värdeföremål till polisen vid inresa.

I Schweiz avslöjade det schweiziska public service-tv-bolaget SRF i sitt program ”10 vor 10” (tio i tio) hur en syrier vid ankomsten till Zürich fick pengar beslagtagna. Han reste in med 2.400 schweizerfranc (20.500 kronor) och fick behålla 1.007,55 franc (8.600 kronor). Han fick kvitto på de konfiskerade pengarna.

Detta handlar om reglerna för schweizisk socialhjälp. Man får inte ha mer än 1.000 franc (8.540 kronor) i kontanter om man ska få hjälp från samhället.

Denna regel finns också inskriven i den schweiziska asyllagen.

112 fall

I Schweiz lämnas dock pengarna tillbaka till den som lämnar Schweiz inom sju månader. I Schweiz ska den som får ett jobb också lämna tio procent av sin lön till schweiziska myndigheter. Människorättsorganisationer i Schweiz har protesterat.

Enligt en talesperson för den schweiziska migrationsmyndigheten ska man i fjol i 112 fall ha beslagtagit pengar.

I Tyskland är reglerna olika för delstaterna. I Bayern får man behålla 750 euro (7.010 kronor), i grannstaten Baden-Württemberg bara 350 euro (3.270 kronor).

Fyrsiffriga summor

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann bekräftar till Bild siffrorna och hänvisar till lagen. Ministern lämnade inga uppgifter om hur ofta man tillämpat lagrummet i delstaten.

I december 2015 ska flyktingar i Baden-Württemberg ha fått lämna ifrån sig fyrsiffriga summor euro till polisen.

Den tyska regeringens integrationsansvarige, socialdemokraten Aydan Özoguz säger till Bild:

– Den som söker asyl hos oss, måste innan hjälp utbetalas principiellt först ha förbrukat egna inkomster och förmögenhet. Till detta räknas även smycken som gått i arv i familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer