Foto: TT

FN: 9,8 miljarder i världen 2050

Uppdaterad
Publicerad

Världens befolkning kommer att öka från dagens 7,6 miljarder till 9,8 miljarder 2050, enligt en FN-rapport.

Om bara sju år kommer Indien att ha gått om Kina som världens mest befolkade land, spår FN. Och framme vid 2050 kommer Nigeria att ha tagit över tredjeplatsen från USA.

”Med omkring 83 miljoner människor som läggs till världens befolkning varje år väntas den uppgående trenden i befolkningsstorleken att fortsätta”, står det i rapporten.

Hälften föds i Afrika

I dag är vi nästan 7,6 miljarder människor. Om bara 13 år förutspår FN att vi kommer vara 8,6 för att nå nästan 10 miljarder 2050 och 11,2 miljarder 2100.

Hälften av de barn som föds mellan nu och 2050 kommer att födas i Afrika, medan antalet födslar i Europa går ner. Under samma period förväntas antalet invånare i 26 afrikanska länder att i minsta hand dubblas.

Antalet äldre fördubblas

I snitt föds det 2,5 barn per kvinna i världen. Siffran är lägst i Europa där kvinnor föder 1,6 barn, och högst i Afrika där det föds 4,7 barn per kvinna.

I 83 länder föds det för få barn för att kunna hålla invånartalet på samma nivå som dagens. På grund av detta kommer vi också få en allt äldre befolkning. Antalet människor över 60 år kommer att fördubblas fram till 2050, från dagens 962 miljoner till 2,1 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.