Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Foto: Bernat Armangue/TT/AP

FN-chefen varnar för kollaps i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar det internationella samfundet att skänka pengar till hjälpinsatser i Afghanistan.

– Folket i Afghanistan behöver en livlina, sade han på FN:s biståndskonferens i Genéve.

Fattigdomen har eskalerat i landet och många människor kan få slut på mat i slutet på månaden.

För att lindra lidandet uppmanar Guterres donatorer att skänka motsvarande fem miljarder kronor. Han beskriver utvecklingen i landet efter talibanernas maktövertagande som en humanitär katastrof som kan göra att hela landet kollapsar – samtidigt. 14 miljoner personer är på gränsen till svält.

– Efter årtionden av lidande och instabilitet väntar nu den kanske värsta situationen hittills.

Matpriser stiger

Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Misstron mot talibanerna har gjort att flera miljarder dollar i bistånd har stoppats. Flera talare vid biståndskonferensen menade att det finns en moralisk skyldighet att fortsätta hjälpa Afghanistan efter ett 20 år långt engagemang.

Pengarna behövs för att hjälpa elva miljoner människor i akut behov av mat, och 3,4 miljoner människor som behöver livsuppehållande sjukvård, och skulle räcka till slutet av året, säger Guterres.

Flera länder, däribland Kina, Pakistan och USA, meddelade under mötet i Genéve att de kommer att skänka pengar för att bistå med mat och medicinsk utrustning till Afghanistan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Samir Abu Eid berätta hur det var att befinna sig mitt i Kabul när talibanerna tog över staden. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.