Rohingyer som flytt från Burma samlade i ett flyktingläger i Bangladesh väntar på förnödenheter från lokalbefolkningen. Till höger Aung San Suu Kyi. Foto: Mohammad Ponir Hossain/TT

FN-chefen varnar: Sista chansen för Burmas ledare att stoppa en tragedi

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det Burmaledaren Aung San Suu Kyis sista chans att stoppa militärens våld mot minoritetsbefolkningen rohingya, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres till BBC.

Varningarna från FN lyder att den burmesiska militärens offensiv i delstaten Rakhine som fått hundratusentals rohingyer att fly kan leda till ett folkmord. Människorättsgrupper kallar militärens agerande för etnisk rensning.

På tisdag ska Burmas statsråd Aung San Suu Kyi tala till nationen och FN:s generalsekreterare menar att det är hennes sista chans att stoppa attackerna mot rohingyerna.

– Om hon inte vänder situationen nu, tror jag att tragedin kommer att bli fruktansvärd, och tyvärr ser jag inte hur det skulle kunna förändras i framtiden, säger Antonio Guterres till BBC.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: TT

”Militären har övertaget”

Antonio Guterres menar att det är tydligt att militären har överhanden i landet, men att det är en komplex situation och svårt att säga om militären eller Aung San Suu Kyi bär ansvaret.

– Det här är inte en perfekt demokrati, det är tydligt att militären har övertaget. Det finns en press från militären om vad som bör göras ute på fältet, säger han till BBC.

Den burmesiska militären inledde offensiven mot rohingyerna i slutet av augusti och sedan dess har 400.000 människor flytt till Bangladesh.

Under lördagen demonstrerade migranter från Bangladesh och Pakistan tillsammans med greker i Aten mot att rohingyer dödas i Burma. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/TT

LÄS MER: Rohingya – en av världens mest förföljda minoriteter

LÄS MER: al-Qaida hotar att straffa Burma på grund av behandlingen av rohingyer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.