FN erkänner roll i koleraepidemi

Publicerad

Tusentals personer har dött i koleraepidemin på Haiti. Nu medger FN för första gången sin inblandning i utbrottet. Det är en stor seger för de haitiska offren, som länge kämpat för att få skadestånd.

Samma år som Haiti skakades av den jordbävning som krävde mer än 200.000 liv, uppstod ytterligare en katastrof när en koleraepidemi bröt ut.

Sedan hösten 2010 har över 9.000 personer dött i utbrottet som spårats tillbaka till en anläggning för FN-soldater. Drabbade har försökt kräva skadestånd men en USA-domstol har tidigare slagit fast att FN har immunitet, vilket väckt stor ilska i Haiti.

Nästan sex år efter det att sjukdomen började spridas medger nu Ban Ki-Moon att FN hade en roll i utbrottet och att det kommer att krävas nya åtgärder från världssamfundet för att tackla krisen. Generalsekreterarens talesperson skriver till tidningen The New York Times att FN ”blivit övertygat om att det måste göra mycket mer rörande sin egen inblandning i det första utbrottet och för (att lindra) lidandet hos dem som drabbats av kolera”.

Advokaten Mario Joseph företräder flera av offren.

– Det här är en stor seger för de tusentals haitier som marscherat för rättvisa. Det är hög tid att FN gör det enda rätta och bevisar för världen att 'mänskliga rättigheter för alla' även gäller haitier, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer