Israeler inspekterar hus efter raketattack från Gaza. Foto: EPA/ABIR SULTAN

FN försöker medla i Jerusalem – attackerna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Två utländska arbetare ska ha dött i en raketattack nära gränsen mot Gaza, det skriver BBC. Våldsamheterna mellan militanta palestinska grupper och Israel har gått in i sin andra vecka. Det finns inga tecken på att någon av sidorna har för avsikt att lägga ner sina vapen.

Mer än 200 palestinier och tio israeler har dött under de två veckor som striderna rasat. Under tisdagen har Israel skickat ett dussintal flygattacker mot Gaza, medan militanta palestinska grupper fortsätter att skjuta raketer mot de södra delarna av Israel. I just det området skadades tio personer av granatsplitter under tisdagen. Israelisk sjukvårdspersonal kunde senare berätta att två utländska arbetare ska ha dött. Flera vårdas på sjukhus i staden Beersheba.

Internationell medling och tvåstatslösning

Striderna har fått flera länder att reagera. Frankrikes president Emmanuel Macron har i ett digitalt möte med Egyptens president Abdul Fattah al-Sisi och Kung Abdullah av Jordanien försökt få till ett vapenstillestånd.

Frågan diskuterades under måndagen i FN:s säkerhetsråd. Ett utkast till ett uttalande från FN togs fram av Kina, Tunisien och Norge. I det uttrycker de tre länderna oro för att palestinska familjer kan tvingas lämna sina hem i östra Jerusalem. I uttalandet poängteras vikten av internationell medling och att få fram en tvåstatslösning.

Utkastet blockerades av USA, med hänvisning till att de vill skydda civilbefolkningen. Krismötet var det tredje i ordningen under veckan som gått, lika många gånger har ett utkast till ett uttalande blockerats av USA.

”Sex timmar av tystnad”

Under tisdagen fortsatte flygattackerna från Israel över Gaza. Militär säger att två hus ska ha förstörts. Man säger sig också ha förstört flera tunnlar som enligt Israel ska användas av den terrorstämplade organisationen Hamas. Enligt tjänstemän i Gaza ska inga palestinier ha dödats i attacken.

Militanta palestinska grupper besvarade anfallet med raketer mot Israel. En attack som fick varningssirenerna att ljuda och avbryta det som israelisk militär beskriver som ”sex timmar av tystnad”.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Israel-Palestina-konflikten-2021

Mer i ämnet