Flyktingar hukar ombord på en färja på floden Tigris i Irak, i maj. Foto: TT

FN: IS dödar barn för att hålla kvar gisslan

Uppdaterad
Publicerad

IS riktar särskilt in sig på att döda barnen när civilbefolkningen försöker fly Mosul. Det slår FN:s barnfond Unicef larm om, i ett uttalande under torsdagen.

Unicef uppger att man dokumenterat ett antal fall där stridande för IS dödat barnen i de familjer som försökt fly från IS-kontrollerade områden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– De använder barn som ett krigsvapen för att hindra människor från att fly. Det här visar hur urskillningslöst och katastrofalt detta krig är, säger Unicef:s representant i Irak Peter Hawikins.

LÄS MER: SVT Nyheter i Mosul: ”Kusligt tyst – total förödelse”

Irakiska styrkor, understödda av USA, säkrar nu långsamt de sista IS-fästena i Mosuls äldre statspartier, en operation som sattes i verket förra veckan. Man uppskattar dock att omkring 100.000 civila uppehåller sig i stadens bebyggelse, vilket saktar ner arbetet avsevärt. 

Barn rekryteras av IS

Enligt Unicef har 1.075 barn dödats och 1.130 skadats sedan IS underlade sig nära en tredjedel av Irak under 2014. Under de senaste sex månaderna har 152 barn dött och 225 skadats.

Barn har också tvingats delta i våldshandlaringar. Enligt Unicef har minst 231 barn under 18 rekryterats av IS eller andra stridande grupper.

LÄS MER: IS har sprängt moskén där kalifatet utropades

FN:s barnrättskommitté (CRC) har tidigare rapporterat om att barn ofta använts i krigföringen, bland annat som självmordsbombare, bombtillverkare eller som mänskliga sköldar vid flygattacker. Särskilt är det barn med någon typ av utvecklingsstörning som använts – minderåriga invidiver som antagligen inte alls förstått vad det handlar om.

”Barnen avgörande för Iraks framtid”

Sammantaget är fler än fem miljoner barn i behov av akut hjälp i irak. Utöver detta uppskattas fler än en miljon barn ha tvingats avbryta sin skolgång, antingen som ett direkt utslag av terrororganisationens härjningar eller på grund av att de tvingats fly.

LÄS MER: Aisams hus förvandlades till en vapenfabrik

– Över hela Irak fortsätter barn att bevittna ren skräck och ofattbart våld. De har dödats, skadats, kidnappats och tvingats skjuta och döda i ett av de mest brutala krigen i nutid, säger Hawkins och tillägger: 

– Landets framtida säkerhet och ekonomiska styrka bestäms av vad som händer med dess barn idag.

850.000 på flykt från Mosul

Slaget om Mosul uppskattas ha dödats och skadat tusentals civila. Enligt Iraks regering har fler än 850.000 människor tvingats fly på grund av befrielseoperationen som sjösattes i oktober förra året. I stadens västra delar har hela kvarter jämnats med marken till följd av flygangrepp, artilleri eld och markstrider.

SVT:s utsända fotograf Niclas Berglund vittnar om en stad i total förstörelse.

– Vi åkte med irakiska styrkor in i västra Mosul, väldigt sakta, på en irakisk tank. Det var nästan kusligt tyst. Man hörde detonationer och skottlossning på håll, men det man möts av när man åker in är total förödelse.

LÄS MER: Se Niclas Berglunds bilder från Irak

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet