Foto: TT

FN-kampanj påstås tysta Sverige

Publicerad

Gör Sverige avkall på sin röst som kritiker mot diktaturer, för att vinna röster i valet till FN:s säkerhetsråd? Det menar Birgitta Ohlsson (L), men får kritiken undanslagen av utrikesminsiter Margot Wallström (S). – Vi menar att vi måste stå för dem vi är, med en politik som håller både före och efter, säger Wallström till SVT Nyheter i New York.

I morgon, tisdag, ska FN rösta om Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018. Det råder en bred politisk enighet om att det är bra om Sverige får den åtråvärda platsen, men under kampanjens slutskede har Sveriges röst också tystnat betänkligt, enligt Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson (L).

– Jag tycker att Sverige har varit svagt i kritiken mot diktaturer under det senaste halvåret, och vi har tagit en del felaktiga beslut. Gärna ett starkt FN-inflytande, men inte till vilket pris som helst, säger Birgitta Ohlsson till SVT Nyheter.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

”Tjuv- och rackarspel”

Det är tre länder – Italien, Nederländerna och Sverige – som konkurrerar om två säkerhetsrådsplatser inom den västeuropeiska gruppen. Under lång tid har dessa tre kandidatländer på olika sätt kampanjat för att bli valda av FN:s medlemsländer.

Allmänheten får dock inte se några detaljer kring hur detta röstfiske går till. Inte ens i Sverige så länge kampanjen fortfarande pågår.

– Det är ganska mycket tjuv- och rackarspel från alla länder som deltar i den här formen av kampanjer. Det är inte FN:s vackraste sida, om man säger så, säger Birgitta Ohlsson.

Har Sverige deltagit i detta tjuv- och rackarspel?

– Det får väl utredningen visa sedan, men vi kan väl säga att en del av de satsningar som har gjorts, har vi inom Alliansen varit kritiska till, säger hon.

Den utredning hon talar om handlar om att regeringen har lovat att redovisa hur kampanjen har gått till och vad som har satsats – åtminstone så mycket som går utan att man tvingas hänvisa till sekretess.

Wallström: Tycker man kan begära lite mer

Kritiken som har riktats från flera alliansröster har till exempel handlat om att biståndspengar ska ha använts för att finansiera bjudresor till Sverige för FN-ambassadörer.

Detta är något som utrikesministern har dementerat. Allt har gått schysst till, enligt regeringen.

Även från andra håll har kritiska röster hörts vad gäller en resa som utrikesministern har gjort till Mikronesien, enligt kritikerna för att fiska röster, enligt regeringen för att delta i en miljökonferens, alltså helt oantastligt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har länge slagit ifrån sig kritiken från allianspartierna.

– Det här är den hjälp vi får av oppositionen, dessvärre. Jag tycker att man kan begära lite mer och faktiskt också sakligare kritik, säger hon, när SVT Nyheter träffar henne i New York, två dagar före den avgörande omröstningen.

Ohlsson: Tuffare linjen har tystnat

Kanske tyngre kritik än om hur kampanjpengar har använts, är att Birgitta Ohlsson tycker sig se att Sverige har tystnat i sin traditionellt tuffa, öppna och hårda linje när det gäller mänskliga rättigheter.

Anledningen ska enligt Ohlsson vara att Sverige har varit rädd att förlora viktiga röster från länder inför valet till säkerhetsrådet.

– Det har vi väl alls inte gjort, utan tvärtom, säger Wallström om kritiken.

– Vi menar att vi måste stå för dem vi är, med en politik som håller både före och efter en sådan här kandidaturkampanj.

”En hel del som jag inte har uppskattat”

Birgitta Ohlsson menar dock att det är en förändring som har skett, och som enligt henne har varit extra tydlig bara under det senaste halvåret.

– Sverige har närmat sig diktaturen Kuba. Sverige har fått en varmare relation till Zimbabwe. Sverige röstade också för en Unesco-resolution som suddade ut både judendomens och kristendomens del till en viktig plats i Jerusalem, så det är en hel del som jag inte har uppskattat, säger Birgitta Ohlsson.

Utrikesministern håller inte med om analysen.

– På Kuba har vi hållit vår ambassad öppen just för den här typen av organisationer och samtal om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Wallström.

– Så jag tycker inte att vi har gjort något avkall utan vi har faktiskt försökt vara konsekventa.

Överens i grundtanken

Trots sin kritik är Ohlsson – liksom övriga allianspartier – varm anhängare till själva kampen för att Sverige ska få den här platsen i säkerhetsrådet. I fokus för Sverige inom FN, och allra helst inom säkerhetsrådet, är till exempel fredsbevarande och konfliktlösande åtgärder.

Kampen för mänskliga rättigheter och demokrati är även sådant som tillsammans med en feministisk utrikespolitik förenar Birgitta Ohlsson med den uttalade FN-politiska ambitionen från utrikesminister Margot Wallström.

Wallströms uttalade ambition med den svenska linjen i FN och säkerhetsrådet vilar på fyra fokusområden: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och öppenhet.

Avgörs på tisdag

På tisdag vet vi hur det går, förmodligen. Omröstningen börjar klockan tio lokal tid på förmiddagen i New York, men den kan pågå i flera omgångar, eftersom två tredjedelars majoritet krävs för att ett land ska få sin åtråvärda plats i säkerhetsrådet.

SVT Nyheter finns på plats och kommer att direktrapportera från omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet