Christiana Figueres, chefssekreterare vid UNFCC. Foto: TT

FN: Klimatlöften räcker till 2,7 grader

Uppdaterad
Publicerad

I dag redovisade FN en sammanställning av världens länders klimatlöften inför det stora klimatmötet i Paris i december. Klimatplaner som ska bidra till att jordens uppvärmning begränsas till två grader.

– Vi ser att ländernas bud räcker till 2,7 grader. Det är goda nyheter, men det räcker inte, sa Christiana Figueres, chefssekreterare vid UNFCC.

Om en månad möts världens ledare i Paris för ett nytt klimatmöte under FN-flagg. Förhoppningarna är stora om att det är nu som ett nytt globalt klimatavtal ska se världens ljus.

Under året har FN:s medlemsländer rapporterat in sin klimatplaner, INDC:s, till FN. Det finns inga specifika krav utan varje land väljer själv vilken nivå de tycker är rimlig.

#vårtklimat

Det överhängande målet, som världens länder har enats om, är att den globala temperaturökningen inte ska överstiga två grader celsius i slutet av detta sekel. Och det för att förhindra de mest katastrofala effekterna av ett varmare klimat.

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, måste världens utsläpp ner till noll till år 2060-70 för att klara tvågradersmålet.

86 procent av världens utsläpp

Till den 1 oktober hade 119 länder plus EU28  lämnat in sina klimatplaner och FN:s klimatorgan UNFCC har nu tittat på vad de räcker till. 

– Vi har fått in klimatplaner från alla I-länder och från 75 procent av alla U-länder. Och det omfattar 86 procent av världens utsläpp. Det är historiskt, sa Christiana Figueres vid pressekonfrensen som hölls i Berlin.

Ländernas klimatplaner ser mycket olika ut vad gäller åtaganden, vad de använder som basår, om de ställer motkrav och finansiering. UNFCC har vägt samman alla data och kommit fram till:

– Utan de här klimatplanerna går vi mot en temperaturökning på fyra-fem grader, med planerna håller vi oss under tre grader nämligen 2,7 grader är vad de räcker till, säger Christiana Figueres.

–  Det är goda nyheter. Vi rör oss i rätt riktning! Det är dock en väsentlig skillnad att hålla oss under tre grader mot under två grader, påpekade Figureres.

– Vi gör framsteg och världens länder tar klimatfrågan på mycket större allvar i dag. Men vi ska inte acceptera något annat än en ökning med två grader, helst ska vi hålla oss under 1,5 grader för att undvika de mest negativa effekterna, tillade Jochen Flasbarth från Tysklands miljödepartement.

Dörren vidöppen

2,7 grader beyder en minskning av den globala utsläppen av växthusgaser med fyra gigaton till 2030. De ser en utsläppskurva som viker av med upp till åtta procent till 2020 och nio procent till 2030.

1 oktober var satt som sista dag att lämna in sina klimatplaner.

– Men det betyder inte att dörrren är stängd, utan den är fortfarande vidöppen, poängterade Figureres och uppmande de länder som inte lämnat in någon klimatplan att göra det.

I dag, den 30 oktober, har 155 länder, inklusive EU28, lämnat in sina INDC:s. 

Måste bygga två-graders-väg

Figureres och Flasbarth tryckte, vid presskonferensen i Berlin, på den yttersta vikten av att Paris måste ha två komponenter.

– Man måste enas om ett gemensamt system hur klimatplanerna ska förankras i avtalet och att de blir legalt binande, sade Figureres.

– För det andra: Vad händer sen? INDC:s leder oss inte under två grader. Vi måste bygga en två-graders-väg framåt. För det här är inte tillräckligt!

Klimattoppmötet hålls i Paris 30 november till 11 december. Världens ledare är inbjudna till mötet startar sedan är det ländernas delegationer och miljöministrar som ska mejsla fram ett nytt globalt klimatavtal som ska börja gälla från år 2020.

FAKTA: KLIMATLÖFTEN (INTENDED NATIONALLY DETERMINED CONTRIBUTIONS – INDC:S)

Idag, den 30 oktober, har 127 länder plus EU28 lämnat in sina klimatplaner – här är några av dem:

USA: Tänker minska växthusgasutsläppen med 26-28 procent till 2025, räknat från 2005.

EU: Har satt målet att minska utsläppen med 40 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Ryssland: Målet är att sänka utsläppen med 25-30 procent till 2030 jämfört med 1990.

Kina: Lovar att toppa och vända sin utsläppskurva senast år 2030.

Kanada: Har för avsikt att få ner utsläppen med 30 procent från 2005 till 2030.

Japan: Minus 26 procent under 2013 års utsläppsnivåer till år 2030.

Australien: Ska minska utsläppen med 26-28 procent till 2020 jämfört med 2005.

Källa: UNFCC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet