Bilden som den turkiska tidningen Hurriyet tagit del av visar den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på väg in på det saudiska konsulatet. Foto: AP

Här är sista bilden på försvunna saudiska journalisten

Uppdaterad
Publicerad

Den sista bilden på den dödade journalisten Jamal Khashoggi visar honom på väg in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Den 59-årige Jamal Khashoggi skulle till Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att ordna med dokument inför sitt stundande bröllop. På de sista kända bilderna, tagna av en övervakningskamera och publicerade av Washington Post, kliver han in på konsulatet. Därefter hörde man aldrig ifrån honom igen.

Under natten till lördag bekräftade den saudiske åklagaren som håller i utredningen att Khashoggi dödats inne på konsulatet, något som turkiska företrädare tidigare spekulerat kring.

Saudisk journalist död

”Djupt chockerande”

Saudiarabien nekade först till att man hade något med Khashoggis försvinnande att göra, men man vände sedan i frågan och kom alltså med uppgifterna om att journalisten dödats i ett bråk inne på konsulatet. Vad som föranlett händelsen är ännu oklart.

– Om rapporterna kring hans död och de märkliga omständigheterna kring hans försvinnande stämmer, så är det djupt chockerande, sa FN:s talesperson för mänskliga rättigheter Ravina Shamdasani, i ett tidigare skeende. Hon krävde då att båda länderna utreder fallet.

Utredningen av Jamal Khashoggis död är i ett pågående skede och enligt åklagaren har 18 saudiska medborgare gripits.

Jamal Khashoggi har varit en stark kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikanska tidningen Washington Post.

Läs mer om alla turerna i fallet här.

Bakgrund: Khashoggi kritiserade Saudiarabien

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet