En skadad pojke bärs undan rasmassorna av hjälparbetare efter flygbombningar i Idlib i Syrien under måndagen. Foto: Abdulaziz Ketaz / AFP

FN-kritik mot världssamfundet efter många döda i Syrien

Publicerad

Under de senaste tio dagarna har 103 civila i Syrien dödats i attacker riktade mot sjukhus, skolor och bagerier. Nu kritiserar FN:s chef för mänskliga rättigheter omvärlden för att inte agera.

Inbördeskriget i Syrien är inne på sitt åttonde år – och konflikten fortsätter att kräva sina dödsoffer. I en serie attacker riktade mot civila institutioner dödades 103 civila, och bland dem 26 barn.

Nu anklagar FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michele Bachelet, omvärlden för att inte agera.

– Avsiktliga attacker mot civila är krigsbrott, och de som beordrat anfallen och utför dem är juridiskt ansvariga för dessa handlingar, säger hon.

Attackerna slog till mot regionen Idlib, som hålls av rebellerna och enligt Michele Bachelet är det Assad-regimen och deras ryska allierade som är ansvariga.

– Det är en outtröttlig offensiv av regeringen i Syrien som möts av en kollektiv axelryckning.

Hon kritiserar även sin egen organisation, och kallar FN:s säkerhetsråd för ”paralyserat”.

Kriget i Syrien

Protestyttringarna utbröt i mars 2011 då några tonåringar greps i staden Daraa i söder där de sprejat politiska slagord på väggarna. Gripandena fick tusentals människor i staden att samlas i protest efter fredagsbönen 18 mars.

Mönstret kom sedan att upprepas, fast i allt större skala, varje fredag under våren: tusentals, eller ibland tiotusentals, människor samlades i städer som Hums, Hama, Tel Kalakh, Jisr ash-Shagur och Latakia. De krävde frihet, stopp för korruptionen och, allt oftare, al-Asads och hans Bathpartis avgång. Via Internet namngavs varje fredag ”Värdighetens fredag”, ”Ärans fredag”, ”Martyrernas fredag”.

al-Asad svarade med våld. Säkerhetsapparaten – militär, säkerhetspolis och civilklädda milismän – sköt skarpt mot demonstranterna. Stridsvagnar och pansarfordon sattes in, hela städer belägrades, tusentals demonstranter greps och torterades. 

Stridigheterna från 2011 utvecklades under 2012 till fullskaligt inbördeskrig med ofta över 100 dödsoffer dagligen. Regimen under Bashar al-Assad blev alltmer trängd och svarade med besinningslösa flyg- och artilleriattacker mot rebellerna i den s.k. Fria syriska armén (FSA), något som svårt drabbade civila.

I slutet av 2018 rapporterades att det i Syrien finns över 6,5 miljoner internflyktingar och att det i grannländerna finns över 5,5 miljoner syrier som är på flykt undan den sju år långa konflikten – i Turkiet 3,5 miljoner, i Libanon nära 1 miljon, i Jordanien över 650 000 och i Irak 250 000.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.