FN kritiserar Afghanistan: Kvinnorna måste få det bättre

Publicerad

FN:s människorättskommissariat uppmanar Afghanistans myndigheter att så fort som möjligt skriva om den lag som reglerar shiamuslimska kvinnors rättigheter.

Enligt människorättskommissariatet OHCHR strider lagen mot internationella avtal som Afghanistan har skrivit under. Därför måste landet enligt FN skriva om lagen så att den lever upp till Afghanistans åtaganden och landets egen författning.

Lagen avser att reglera familjerättsliga förhållanden för den shiamuslimska minoriteten. Bland de formuleringar som kritiserats är att en kvinna måste gå med på att ha sex om mannen kräver det. Paragrafen anses enligt kritiker kunna rättfärdiga våldtäkt inom äktenskapet.

President Hamid Karzai tvingades tidigare i år beordra revision av det ursprungliga lagförslaget, efter det att en rad punkter fått hård kritik inom landet och internationellt.

Den nya versionen är enligt OHCHR bättre på en del punkter men har fortfarande stora brister, som till exempel att minderåriga flickor kan tvingas till giftermål och att bara männen har vårdnadsrätt över barnen.

Den reviderade kvinnolagen trädde i kraft för några veckor sedan i all tysthet. Afghanska kvinnorättsaktivister säger att de först i förra veckan upptäckte att lagen hade trätt i kraft. De anklagar president Karzai för att ha drivit igenom den för att få shiitiska röster i torsdagens presidentval.

En talesman för OHCHR sade på onsdagen att en annan nyss antagen lag som syftar till att stoppa våld mot kvinnor bör få företräde framför shialagen, vilket skulle kunna undanröja de värsta bristerna i den senare.

TT-Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer