Bilden släppt från en video uppges visa skadade efter onsdagens massaker i Mazraat al-Qubair, Syrien. Foto: Scanpix/AP/Shaam News Network SNN

FN-observatörer i attackerad by

Uppdaterad
Publicerad

FN:s observatörer nådde på fredagen fram till den by där runt hälften av invånarna uppges ha mördats.

FN:s observatörer kom fram till byn al-Qubair, en sunnitisk enklav i ett område som annars domineras av alawiter. Enligt de första uppgifterna fanns inga människor på plats. Oppositionen har uppgivit att kropparna efter dem som dödats redan förts bort av militären.

En BBC-journalist som är med FN-observatörerna i al-Qubair rapporterar om kroppsdelar, stelnat blod och en stark stank av bränt människokött. Flera hus är eldhärjade. Inga levande människor har påträffats i byn.

Ögonvittnen såg milismän

Flera ögonvittnen berättar för den brittiska tidningen The Guardian om att de såg regimtrogna milismän i sällskap med soldater bege sig mot byn al-Qubair vid 14-tiden i onsdags, strax innan massakern inleddes.

-Jag känner några av dem från skolan. Jag vet vad de heter. Jag vet vilka byar de bor i. Jag vet precis vilka de är, säger Abu Hisham al-Hamawi som själv bor utanför byn.

Laith al-Hamawi, som såg och hörde anfallet från 800 meter, säger sig också känna flera av de milismännen – shabiha – personligen. De kom från alawitiska byar i närheten, uppger han.

Ett ögonvittne som inte vill framträda med namn säger att byn inte hade mer än 25 hus, och att de flesta som bodde där tillhörde en och samma släkt.

Skyller på varandra

Att byn al-Qubair utsatts för en massaker är parterna i konflikten överens om. Men enligt regimen var det nio personer som mördades av terrorister som vill provocera fram utländsk intervention, medan oppositionen säger att det var regeringstrogna milismän, så kallade sabiha, som gick in och mördade runt hälften av de 150 invånarna.

Det var efter flera timmars granateld som de syriska regimstyrkorna understödda av regimvänliga miliser, så kallade shabiha – spöken – gick in i al-Qubair i Hama-provinsen, uppger Hama-bor för TT.

-De började bränna hus efter att ha utsatt området för granateld, säger aktivisten Manhal Abu Baker i nättelefon från Hama.

-Ögonvittnena vi talade med beskrev hur miliserna och säkerhetsstyrkorna sedan dödade människorna, många av dem med knivar.

”Byn stod bakom upproret”

Befolkningen i al-Qubair hade, enligt Manhal Abu Baker, ställt sig bakom upproret mot al-Assad. Många av de omkringliggande byarna uppges däremot vara starka i sitt stöd till regimen, vilket uppges vara skälet till att al-Qubair blev måltavla.

Sekteristiska drag i konflikten tonas ofta ned av oppositionella, och Abu Baker avfärdar att det skulle ha varit den primära orsaken.

-Vi har människor från många olika religiösa grupper som deltar i upproret, jag tror att konflikten i dag handlar om för eller emot revolutionen.

På fredagen kallade oppositionella till protester men än en gång möttes de av skarp eld, säger Abu Baker.

-Flera demonstranter blev skjutna och minst fyra personer skadades, flera andra greps i området.

Annan: Nya påtryckningar behövs

FN-sändebudet Kofi Annan säger att nya påtryckningar behövs på den syriska regimen. Han framträdde tillsammans med USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Washington.

Kofi Annan anser att det brådskar:

–Ju längre vi väntar, desto mörkare ser framtiden ut för Syrien, sade Annan enligt AFP efter ett möte i säkerhetsrådet natten till fredagen svensk tid.

Alla letar efter en lösning, sade Annan som tillstod att hans sexpunktsplan för en fredlig lösning på konflikten inte verkar fungera.

-En del säger att planen kanske är död. Är problemet planen eller är problemet genomförandet? Om det är genomförandet, hur återgår vi då till rätt spår? Och om det är planen, vad har vi för andra alternativ?

Clinton som stod vid hans sida sade bara kort att hon och Annan skulle diskutera hur man ska få den syriska regimen att följa sexpunktsplanen.

Ryssland har med stöd av Kina hittills stoppat försöken att vidta nya åtgärder mot president Bashir al-Assads regering.

Frankrike, Storbritannien och USA kommer att snabbt lägga fram ett nytt resolutionsförslag om sanktioner mot Syrien på grund av det förvärrade läget. Det uppger diplomater i FN-högkvarteret i New York.

Oroligt på flera håll

Samtidigt rapporterades om pågående strider i den närliggande staden Homs. Militären bombarderade Khaldiya, en stadsdel känd som oppositionsfäste, med granater i ett försök att återta kontrollen över den.

Oroligheter förekom även på andra håll: i staden Idlib rapporterades fem personer ha dödats i en explosion utanför en polisstation och i en förort till Damaskus dog två medlemmar av säkerhetstjänsten när en bilbomb exploderade.

Efter fredagsbönen gick många syrier ut i demonstrationer mot regimen.              

Inbördeskrig

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppgav att alltfler sjuka och skadade personer i Syrien har svårt att få sjukvård, och matbristen börjar också bli akut på flera håll.

Enligt ICRC, den enda internationella organisation som har hjälparbetare i landet, flyr allt fler människor undan strider mellan regimen och motståndsgrupper.

ICRC har redan tidigare talat om inbördeskrig på sina håll i Syrien. Nu varnar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon för ett fullskaligt inbördeskrig. Hans och Arabförbundets sändebud Kofi Annan förespråkar en regional kontaktgrupp för att hantera den allt värre krisen.

Annan hoppas kunna få med Iran på en lösning av konflikten. Men han får mothugg från såväl USA som Frankrike. USA:s FN-ambassadör Susan Rice sade i en kommentar att Iran för närvarande är en del av problemet i Syrien och att det inte råder något tvivel om att landet aktivt stöder den syriska regeringens våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet