FN har publicerat en lista med mer än 100 företag som har ”aktivitet” i israeliska bosättningar. Foto: TT/AP Sebastian Scheiner

FN publicerar lista med 112 bosättarföretag

Uppdaterad
Publicerad

FN har publicerat en lista med mer än 100 företag som påstås vara medskyldiga till kränkningar av mänskliga rättigheter i palestinska områden. Listan fördöms av Israel men hyllas av människorättsorganisationer.

De allra flesta bolagen på listan är israeliska men i rapporten finns även en rad internationella företag i resebranschen som Airbnb, Tripadvisor, Booking.com och Expedia. Flera av dem erbjuder eller förmedlar uthyrning av bostäder i de israeliska bosättningarna på Västbanken, områden som av stora delar av det internationella samfundet anses vara olagliga enligt internationell lag.

Israel starkt kritiskt

Rapporten uppmanar varken till sanktioner mot företagen eller har någon direkt konkret påverkan på dem. Men listan retar ändå gallfeber på Israels regering. I ett uttalande kritiserar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu FN:s organ för mänskliga rättigheter, som sammanställt listan.

– Istället för att vara en organisation som hanterar mänskliga rättigheter försöker den bara att förminska Israel.

Israels politik nagelfars

Israel och USA anklagar FN-organet för att vara antiisraeliskt. USA lämnade rådet 2018 efter att auktoritära regeringar som har kränkt mänskliga rättigheter tilläts delta.

Rådet samlar 47 regeringar, med länder som Libyen, Venezuela och Somalia som medlemmar. En överväldigande del av resolutionerna fokuserar på Israel och behandlingen av palestinier. Israel är det enda landet i världen vars politik automatiskt nagelfars vid varje sammankomst enligt nyhetsbyrån AP.

”Det är en seger för internationell rätt”

Israel är oroligt för att listan ska leda till företagsbojkotter, men palestinierna hyllar publiceringen.

– Det är en seger för internationell rätt och diplomatiska ansträngningar, säger Palestinas utrikesminister Riad Malki.

Den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch ställer sig också bakom rapporten.

– Den här listan borde göra att alla företag nu blir varse om att de är med och underlättar krigsbrott när de gör affärer i bosättningarna, säger Bruno Stagno, vice ordförande i Human Rights Watch.

San Francisco-företaget Airbnb sade 2018 att webbsajten skulle sluta förmedla bostäder i bosättningarna. Men sedan dess har företaget ändrat sig. Airbnb vill inte kommentera FN-listan.

Israeliska bosättningar

Omkring 450 000 människor lever i israeliska bosättningar som av bland andra FN och EU betecknas som olagliga. Men USA meddelade i slutet av förra året att man inte längre betraktar bosättningarna som ett brott mot internationell lag.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att annektera Israels mer än 100 bosättningar. Samtidigt har chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag indikerat att hon kommer att påbörja en krigsbrottsutredning som rör bosättningarna.  

Källa: TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.