FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi. Foto: TT

FN:s flyktingkommisarie kritisk mot EU:s flyktingöverenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att vara en garant för de mänskliga rättigheterna så bryter EU mot dem. Det menar FN:s flyktingkommisarie och syftar på att migranter sitter inlåsta i väntan på att skickas till Turkiet.

Filippo Grandi, FN:s nytillträdde flyktingkommissarie och chef för flyktingorganet UNHCR, är mycket kritisk mot hur EU hanterar de tiotusentals migranter som just nu tagits i förvar på de Grekiska öarna i väntan på att skickas tillbaka till Turkiet.

Fel fängsla asylsökande

–UNHCR anser att det är fel att sätta asylsökande människor i en slags fängsligt förvar, Europa går emot de principer om mänskliga rättigheter som råder över hela världen. Europas stater borde stå upp för de mänskliga rättigheterna, inte bryta mot dem, säger Filippo Grandi i en exklusiv intervju med Agendas Camilla Kvartoft.

Flyktingkrisen i Europa

Flyktingkommissarien säger sig dock uppskatta den grekiska regeringens ambition att ta flyktingarnas asylansökningar på allvar och garantera dem en rättvis prövning. Han tror inte att flyktingarna helt sonika skulle fortsätta norrut om de inte blev inlåsta.

Rapporteringsplikt

– Det måste gå att få till någon form av allmän övervakning och regelbunden anmälningsplikt för migranterna i stället för att dem. Det  rör sig ju faktiskt om öar utan landförbindelse som inte är omöjliga att övervaka, säger Filippo Grandi.

Tidigare i veckan skickades de första migranterna tillbaka från Grekland i enlighet med EU:s överenskommelse med Turkiet. Avtalet innebär i praktiken att så gott som samtliga migranter som tagit sig till öarna kommer att bli tillbakaskickade. Filippo Grandi vill dock inte använda ordet deportation. Han kallar det för återsändande (readmission).

– Att återsända människor från ett land till ett annat är inte per automatik ett brott mot reglerna det beror på omständigheter och sättet det sker på.

Krävs åtgärder

Enligt Filippo Grandi krävs ett antal åtgärder innan avtalet mellan EU och Turkiet kan anses svara upp till minimikraven för flyktingars rättigheter. På den grekiska sidan handlar det om asylrätten respekteras och att det blir rättvisa prövningar. På den turkiska sidan handlar det om övervakning och garantier att de som skickas tillbaka inte utsätts för fara.

Ännu viktigare är att på sikt upprätta någon form av återvändandeprogram för Syrien som gör det möjligt för människor att återvända till sina hem under trygga former. Detta ska inte bara omfatta återvändande från Turkiet utan också från Jordanien och Libanon dit hundratusentals syrier tagit sin tillflykt.

Tror du att detta kommer att ske?

– Jag tror att det kommer att bli gradvis möjligt. Europa har insett situationens allvar och att den kräver extraordinära åtgärder. Samtidigt börjar man förstå många människor kanske aldrig kommer att kunna återvända till sina hem.

Se mer ur intervjun med Filippo Grandi  i Agenda i kväll kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet