Thunberg vid FN:s klimatmöte: ”Hur vågar ni?”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres har kallat världsledare till ett stort klimatmöte. Bland de inledande talarna är svenska klimataktivisten Greta Thunberg – som levererar ett skarpt och kritiskt tal.

– Allt ni kan prata om är pengar och sagor om oändlig ekonomisk tillväxt – hur vågar ni?

Det var ett känslosamt tal som svenska 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg levererade vid öppnandet av FN:s klimatmöte. Hon deltog som en av flera unga vid en panel som en efter en talade om klimatfrågan.

– Det här är helt fel. Jag borde inte vara här, jag borde vara tillbaka i skolan på andra sidan havet, säger hon och fortsätter med en svidande kritik mot världens politiska ledare.

Klimatkrisen

– Ni kommer till oss unga för hopp – hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord.

”Allt ni kan prata om är pengar”

Hon säger att hon trots detta är ”en av de tursamma”, och att folk lider och dör medan hela ekosystem kollapsar. Hon beskriver en ”massutrotning”, och säger att politiker trots detta pratar om annat.

– Allt ni kan prata om är pengar och sagor om oändlig ekonomisk tillväxt – hur vågar ni?

Hon säger att de politiska ledarna som närvarar vid mötet inte kommer att presentera tillräckliga lösningar.

– Ni sviker oss. Men unga människor börjar inse ert svek. Alla framtida generationers blickar är på er och om ni väljer att svika oss så säger jag till er: vi kommer aldrig att förlåta er. Vi kommer inte att låta er komma undan.

Hon avslutar genom att säga att det är ”här och nu” som unga drar gränsen, att ”världen vaknar”, och att förändringar kommer vare sig politikerna vill det eller inte.

Thunbergs tal möts av rungande applåder.

Nio spår vid mötet

Tidigare höll FN:s generalsekreterare ett öppningstal för att förklara mötet invigt.

Vid mötet ska nio så kallade handlingsspår presenteras, bland annat om energi och hållbart jordbruk. Enligt uppgift kommer Sverige tillsammans med Indien att leda ett av spåren, det om omställning av industrin.

Mötet och arbetet med de nio spåren är samtidigt inte bindande och bland annat USA:s president Donald Trump närvarar inte. Det gör däremot ledarna från exempelvis Indien, Tyskland och Frankrike.

Under den så kallade högnivåveckan i FN som inleds i dag så kommer världsledare att mötas för att hålla anföranden och diskutera flera världspolitiska frågor – utöver klimatet bland annat konflikten i Jemen och migration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet