FN:s generalsekreterare Antonío Guterres, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Efter Israels räder i Syrien – FN:s generalsekreterare uppmanar till nedtrappning

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar till omedelbar nedtrappning i Syrien efter att Israel har genomfört flygräder i det krigsdrabbade landet. Samtidigt meddelar Israels premiärminister Netanyahu att han fört samtal med Rysslands president Putin om utvecklingen i regionen, och ryska utrikesministeriet riktar hård kritik mot Israel i ett uttalande.

I ett uttalande skriver FN-talespersonen Stéphane Dujarric att Guterres ”noggrant följer den oroväckande militära upptrappningen i Syrien och de farliga sidoeffekter den ger över gränserna”.

Israels räder mot syriska och iranska mål i Syrien kom efter en påstådd kränkning av Israels luftrum. Guterres betonar att alla berörda i Syrien och i regionen måste följa internationell rätt.

”Han uppmanar alla att arbeta för en omedelbar och obetingad nedtrappning av våldet och att utöva återhållsamhet”, uppger Dujarric.

Allvarligaste konfrontationen hittills

Det är den mest allvarliga konfrontationen mellan Iran och Israel sedan kriget i Syrien inleddes 2011, och sammanfaller med starka reaktioner på Syriens offensiver mot rebellkontrollerade östra Ghouta och Idlib.

Syriens folk genomlider ”en av de mest våldsamma perioderna under det nästan sju år långa kriget”, står det i FN-uttalandet, där Guterres uppmanar parterna att arbeta för en politisk lösning för att få ett slut på kriget.

Under lördagen kom även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han diskuterat läget med Vladimir Putin. Den ryske presidenten ska ha blivit informerad om att Israels intention är att försvara sig mot all slags aggression, rapporterar AP.

Ryssland: Absolut oacceptabelt

Netanyahu meddelade också att man jobbar aktivt för att förhindra Irans närvaro ”i Syrien eller någon annanstans”. Ryssland stödjer, med tung militär närvaro, den syriska regimen och dess president Bashar al-Assad.

Samtidigt riktade det ryska utrikesministeriet kritik mot Israels agerande och lät meddela att man ser det som ”absolut oacceptabelt med hot mot liv och säkerhet för rysk militär”, enligt AP.

Netanyahu har även pratat med USA:s utrikesminister Rex Tillerson om flygräderna och det allt mer spända läget. FN:s säkerhetsråd ska diskutera situationen i Syrien på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.