Anders Kompass avgår som chef inom FN:s avdelning för människliga rättigheter i Genève. Foto: TT

Svenske visselblåsaren lämnar FN: ”Ansvarslös organisation”

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren för sexövergrepp begångna av fredsbevarande styrkor, Anders Kompass, avgår som chef inom FN:s avdelning för människliga rättigheter i Genève. Anledningen är att han anser att FN är en ansvarslös organisation, uppger tidningen The Guardian.

2014 överlämnade Anders Kompass en rapport om att en FN-styrka begick övergrepp på unga pojkar i Centralafrikanska republiken till franska åklagare. Till en början blev han avstängd från sin tjänst på grund av att FN ansåg att han hade brutit mot interna regler. Anders Kompass fick dock rätt.

Efter rapporten har nya sexövergrepp avslöjats. Senast i maj i år uppdagades det att FN dittills i år hade fått in 44 nya fall där personer från deras egna fredsbevarande styrkor misstänks för sexuella övergrepp.

”Omöjligt för mig att fortsätta jobba”

Nu avgår alltså Anders Kompass, enligt The Guardian.

– Den kompletta straffrihet för dem som har visat sig ha, i varierande grad, missbrukat sin auktoritet, tillsammans med oviljan från hierarkin att uttrycka någon form av ånger över sina handlingar mot mig bekräftar tyvärr att bristen på ansvarsskyldighet är förankrad i FN. Det gör det omöjligt för mig att fortsätta att jobba där, säger Kompass till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet