Anhöriga till människor som dödats i kriget mot narkotika protesterar i Filippinernas huvudstad Manilla. Arkivbild från tidigare i veckan. Foto: Bullit Marquez/TT

FN ska granska Filippinernas ”krig mot narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s råd för mänskliga rättigheter tänker granska Filippinernas så kallade ”krig mot narkotika”. Beslutet kommer efter en Amnestyrapport som hävdar att det sker utomrättsliga avrättningar i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Filippinernas Geneveambassadör kallar beslutet för en ”travesti på mänskliga rättigheter”.

Det var i måndags som Amnesty gick ut med sin rapport där organisationen uppmanade FN:s råd för mänskliga rättigheter, Unhcr, att granska Filippinernas president Rodrigo Dutertes insatser mot narkotika, som pågått i landet sedan 2016.

”Under de tre år som gått sedan president Rodrigo Duterte tog sitt ämbete har tusentals fattiga människor, som misstänkts för att ha sålt knark eller förknippats med knark, dödats av polis eller av okända beväpnade personer”, skriver Amnesty i rapporten.

Ambassadör: ”Befläckar rådets rykte”

På Islands initiativ togs frågan upp på Unhcr:s rådsmöte under torsdagen, om att faktiskt starta en utredning kring den filipinska statens blodiga krig mot narkotikahandeln. En resolution antogs med fyra rösters marginal – 18 för, 14 emot och 15 nedlagda.

Filippinernas delegation lobbade mot förslaget och efter voteringen framförde landets ambassadör Evan Garcia frän kritik.

– Frestelsen är stark att lämna allt detta, med välförtjänt förakt för den minoritet av länder som har så låg moral att de tar upp falska frågor och svärtar människorättsrådets rykte. Men Filippinerna förblir kampen för mänskliga rättigheter trogen.

Uppgifter om tusentals dödade

Exakt hur många som dödats i kampen mot knarket är oklart. Enligt Filippinernas högsta domstol ska 20 000 dödats under Dutertes första 18 månader vid makten, enligt landets polis rör det sig dock om 6 000 personer som dödats under en treårsperiod. Filippinernas kommissionär för mänskliga rättigheter bedömer i sin tur att ca 27 000 människor dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.