USA:s president Donald Trump. Foto: TT

FN röstar ja – fördömer Trumps beslut om Israel

Uppdaterad
Publicerad

Generalförsamlingen i FN röstade igenom en resolution mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. 128 medlemmar röstade för, 35 avstod och 9 länder röstade emot, rapporterar BBC.

I måndags röstade FN:s säkerhetsråd om en resolution med innebörden att alla beslut om Jerusalems status är ogiltiga och måste upphävas. Som väntat använde USA sitt veto och blockerade resolutionen.

Vid ett specialinsatt möte under torsdagen röstade FN:s generalförsamling igenom resolutionen, som dock inte är bindande, med god marginal.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Detta trots att Donald Trump hotat med att dra in bistånd till de länder som röstar emot USA:s intressen.

– De tar hundratals miljoner och till och med miljarder dollar, och sedan röstar de emot oss. Men vi får se vilka som röstar. Låt dem rösta emot oss. Vi kommer att spara mycket pengar. Vi bryr oss inte, sa Donald Trump till reportrar i Vita Huset under onsdagen, enligt Reuters.

Netanyahu: ”Ett hus av lögner”

Inför torsdagens möte gjorde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett skarpt uttalande mot FN.

– Staten Israel avfärdar den här omröstningen fullständigt, sade Netanyahu enligt TT. Premiärminister kallade också FN för ”ett hus av lögner”.

Tidigare i december meddelade USA:s president Donald Trump att landet erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Trump planerar även att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har lett till kraftiga protester runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet