En kvinna får syrgas på sjukhuset al-Qud i Aleppo. Foto: TT

FN undersöker uppgifter om klorgasattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Regeringstyrkor anklagas för att ligga bakom en klorgasattack i den syriska staden Aleppo. Fyra personer uppges ha dött och många skadats. ”Om det inträffade är det ett krigsbrott”, säger sändebudet Staffan de Mistura.

Rörliga bilder som BBC har kommit över visar hur människor med andningssvårigheter behandlas på sjukhus i den belägrade och avskurna staden Aleppo. Barn, kvinnor och män får syre av vårdpersonalen.

En man som vårdas på sjukhus uppger att han befann sig i området Zebdieh i Aleppo när två missiler landade i närheten.

Syrienkriget

– Några minuter senare spred sig lukten av gas och jag kände hur mina ögon sved och jag hade svårt att andas. Lukten var mycket stark – det går inte att beskriva, säger han till BBC.

En läkare säger att man tagit emot många skadade av alla åldrar.

– När vi undersökte skadorna, insåg vi att de berodde på klorgas, säger han till BBC.

Kan vara krigsbrott

Uppgifterna om en klorgasattack kommer också från motståndsgrupper i landet och FN undersöker nu sanningshalten i rapporterna. Enligt FN:s särskilda sändebud i Syrien rör det sig i sådana fall om krigsbrott.

– Det finns en hel del bevis för att det faktiskt har hänt. Om det inträffade är det ett krigsbrott och i så fall måste alla reagera omedelbart, säger Staffan de Mistura till BBC.

Enligt den frivilliga hjälporganisationen Syrian Civil Defence, som är verksam i motståndarkontrollerade områden, tros klorgasen ha släppts ned i en så kallad tunnbomb.

Vanlig kemikalie

Klorgas är en vanlig kemikalie inom industrin. Enligt konventionen om förbud mot kemiska vapen får det inte användas i vapen.

2013 fanns det, enligt BBC, starka bevis för att invånare i stadan Saraqeb hade utsatts för en kemattack av regeringsstyrkor. Men uppgifterna avfärdades av de syriska myndigheterna.

Total humanitär katastrof

Situationen är oerhört svår i Syrien, som har präglats av inbördeskrig de senaste fem åren. Aleppo har varit belägrat av styrkor som stöder regeringssidan sedan i juli. FN hinner inte komma in med hjälpinsatser under den dagliga vapenvilan på tre timmar, som utlystes i torsdag.

Inte heller Röda korsets systerorganisation Röda halvmånen kan hjälpa befolkningen.

– Våra kollegor på plats säger att om man inte får tillträde nu och når människor med vatten kommer miljoner människor att dö av törst och svält. Människor börjar ge upp, säger svenska Röda korsets ordförande Anna Carlstedt i SVT:s Gomorron Sverige.

Anna Carlstedt fick rapporter från sina kollegor om läget i Aleppo under torsdagen. Hon har aldrig läst något liknande. Elen är borta, vattenledningssystemet förstört och det finns inget bränsle.

– De beskriver en total humanitär katastrof. I Aleppo betyder det att man medvetet förstör BB-avdelningar, man dödar hundratals nyfödda bebisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet