• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

En FN-utredning ska ha hittat tydliga bevis för att IS genomförde ett medvetet folkmord mot gruppen yazidier 2014. Foto: TT

FN-utredare: Tydliga bevis för IS-folkmord mot yazidier

Uppdaterad
Publicerad

En utredningsgrupp inom FN har hittat tydliga bevis för att terrorgruppen IS begick folkmord på minoritetsgruppen yazidier 2014, rapporterar Reuters.

Enligt utredarna tillverkade och använde även IS kemiska vapen, bland annat senapsgas.

Enligt Karem Khan, chef för utredningsgruppen, har man den senaste tiden haft betydande framgångar i insamlingen av bevis från bland annat massgravar och hårddiskar tillhörande IS-extremister.

Gruppen har varit aktiv sedan 2017 då FN enhälligt röstade för att hjälpa Irak att samla och bevara bevis om krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

Khan: Håller i domstol

I sin sjätte rapport, nu presenterad för FN:s säkerhetsråd, slår man fast att IS genomförde ett folkmord mot yazidier, något en FN-utredning gjorde redan 2016. Men enligt gruppen finns det nu tydliga bevis för att målet var att förinta yazidierna som en religiös grupp ”fysiskt och biologiskt”, skriver Reuters.

Enligt Karem Khan skulle materialet troligen stå mer stabilt som bevis för en åklagarsida i domstol än de vittnesmål som presenterats i tidigare utredningar.

Tusentals yazidier dödades eller förslavades av IS i Syrien och Irak under 2014. Enligt Karem Khan pågår övergreppen än idag då många försvunna kvinnor och barn ännu inte återfunnits.

Testade kemvapen på fångar

Enligt samma utredning använde IS sig av lokalerna på universitetet i Mosul för att ta fram kemiska vapen att använda i sin krigsföring. Några av dessa vapen ska ha testats på fångar, med dödlig utgång, enligt Karem Khan.

Terrorgruppen ska ha lyckats att ta fram senapsgas, något man ska ha använt vid en attack på en ort i Irak 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer