FN-vädjan om hjälp till Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

FN vädjar nu om ekonomisk hjälp till katastrofens offer i Filippinerna. Samtidigt står det klart att omfattningen av stormen är större än väntat.

Den officiella siffran på antalet döda efter fredagens storm uppgår än så länge till 1.774 personer, men enligt uppgifter från FN kan så många som 10.000 ha omkommit enbart i staden Tacloban.

Den alltmer desperata situationen i landet har även lett till att världsorganisationen under förmiddagen meddelade att man vädjar till medlemsländerna om 301 miljoner dollar för att kunna sjösätta en hjälpinsats, enligt BBC.

Presidenten: Inte 10.000 döda

Enligt organisationen har minst 2.487 personer skadats i stormen, medan 800.000 ska ha mist sina hem, enligt CNN.

Landets president Benigno Aquino III säger i ett uttalande till nyhetskanalen att han anser FN:s beräkningar vara överdrivna, och uppskattar att mellan 2.000 och 2.500 människor har mist livet i stormen.

– 10.000 tror jag är för mycket. Det var en del känslodrama inblandat i den specifika uppskattningen, säger han enligt Reuters.

Det officiella antalet omkomna hittills är strax under 1 800 personer.

Fokus på mat och sjukvård

FN:s humanitära chef Valerie Amos sa i ett uttalande under dagen att den planerade hjälpinsatsen kommer att fokuseras kring att se till att de drabbade får tillgång till mat, sjukvård, hygien och logi, enligt BBC.

Man vill även kunna inleda ett uppröjningsarbete och se till att samhällets mest sårbara får skydd.

Organisationen har redan avsatt 25 miljoner dollar för en inledande hjälpinsats, och FN:s generalsekreterare  Ban Ki-moon beskrev i ett uttalande situationen i landet som ”förtvivlad”.

Hjälpinsatserna försvåras av dåliga väderförhållanden, och det katastrofdrabbade området hotas nu dessutom av stora regnmängder i form av det kraftiga lågtrycket Zoraida, enligt CNN.

Desperata invånare

I staden Tacloban, ett av de värst drabbade områdena i landet, har de filippinska myndigheterna infört nattligt utegångsförbud, då invånarna drivs till alltmer desperata handlingar för att få mat och vatten.

Affärsägare i staden säger sig också vara beredda att försvara sina affärer till varje pris.

– Vi har våra vapen och är redo att avfyra dem på vår egendom, säger den filippinske affärsmannen Richard Young till CNN.

Tusentals av stadens desperata invånare försökte i gryningen att borda två flygplan från landets flygvapen, då situationen i staden nu är outhärdlig, enligt AFP.

Enligt Jemalyn Lamberto, som under morgonen befann sig på flygplatsen, är det omöjligt att stanna kvar i staden.

– Allt ligger i ruiner, liken börjar stinka, och det finns inget att äta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet