FN:s människorättschef Michelle Bachelet vädjar till länderna att ta hem IS-familjerna och betonar att barn till stridande föräldrar redan lidit mycket och inte borde göras statslösa. Foto: Christian Hernandez / TT

FN vädjar: Ta tillbaka IS-familjer

Uppdaterad
Publicerad

De runt 55 000 personer som stridit för IS, är familjemedlemmar till IS-krigare eller har kopplingar till terrorrörelsen och befinner sig i fångläger i Syrien eller Irak borde ställas inför rätta eller släppas fria. Det säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet under FN:s råd för mänskliga rättigheter som sammanträder under tre veckor i Genève.

Flera av de IS-anhängare som tagits till fånga kommer från andra länder som nu måste ta ansvar för sina medborgare, säger Bachelet. Hon vädjar till länderna att ta hem IS-familjerna och betonar att barn till stridande föräldrar redan lidit mycket och inte borde göras statslösa.

– Utländska familjemedlemmar bör skickas tillbaka till hemlandet, säger Bachelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.