Danska statsministerns make i hetluften

Uppdaterad
Publicerad

Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt har tvingats dementera att hennes make skulle vara homosexuell.

I Danmark talar alla just nu om en enda sak – statsminister Helle Thorning-Schmidts make.

Ryktena gjorde att Thorning-Schmidt i lördags gjorde något så ovanligt som att gå ut och dementera rykten om att hennes man skulle vara homosexuell.

Vad som fick statsministern att kommentera något sånt privat och icke politiskt relaterat började redan för ungefär ett år sedan. Då avslöjandes det att hennes man, Stephen Kinnock, inte betalar skatt i Danmark, utan i Schweiz, där han bor och jobbar under veckodagarna.

Utredning pågår

Avslöjandet kom bara en vecka före valet förra året. Uppgifterna kom ifrån hemliga papper från danska Skatteverket och läckan anmäldes till polisen. Nu pågår en utredning kring affären, i går startade förhören där 43 vittnen ska frågas ut, bland annat anklagas Danmarks tidigare skatteminister, Helle Thorning-Schmidts motståndare, för att ha påverkat skattemålet för att skada sin politiska rival.

Ryktet om Stephen Kinnocks sexuella läggning ska alltså ha framkommit i utredningen kring skattefrågan. Statsministerns dementi har väckt många frågor i Danmark om var gränsen för privatlivet går.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.