Foto: Nicolai Zelmani

Följ med SVT:s team under deras första dag i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s team, reporter Ulrika Bergsten och fotograf Nicolai Zelmani, är på plats i Nordkorea, ett land som vanligtvis är stängt för journalister. Under besöket får de följa ett uppgjort schema och de har hela tiden sällskap av en guide.

– Vi har bett om att få se vardagsliv, men är samtidigt inbjudna för att vara med om Kim Jung Ils födelsedagsfirande eftersom man behöver en officiell inbjudan för att få komma in i landet. Än så länge har vi haft det lite kämpigt att komma utanför det officiella programmet så vi har vallats runt på diverse monument och festivaler.

Varför är det så?

– Nordkorea vill ge en så bra bild som möjligt av landet och fattar inte varför vi vill filma gamla kraftverk för att illustrera problemet med energibrist. De är ju så fula, säger min guide. Och det är kanske en av svårigheterna med att ge den där sanna bilden av ett samhälle som de ju faktiskt också vill att vi förmedlar. De är trötta på mytbildningen om landet men vill samtidigt inte prata om det som är uppenbara problem.

Följ med SVT:s team under deras första dag i Nordkorea i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.