Demonstranter projicera en bild på president Orbán mot tv-husets fasad, som vaktas av utkommenderad kravallpolis. Foto: Marko Djurica, TT/Reuters

Analys: Den här gången står en enad röst emot Orbán

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Viktor Orbán har länge haft ett brett folkligt stöd i Ungern. I april i år vann hans koalition två tredjedelars majoritet med partiet Fidesz i spetsen. En splittrad opposition har inte haft mycket att sätta emot, men de senaste dagarnas protester har öppnat dörren för enighet.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Den starkt migrationskritiske och högernationalistiske Orbán gick till val nästan uteslutande på antiflykting- och migrationsretorik. För det ungerska folkets väl hette det, och ungrarna köpte i stort sett hans budskap.

Slavlagen

Utländska makters inblandning i ungerska angelägenheter är också någonting som Viktor Orbàn kampanjat emot. Återigen beskrivet som att han står på folkets sida.

Detta i kombination med ett allt mer kringskuren mediefrihet har gjort att Orbàn kunnat få igenom sitt budskap utan större risk för att bli mött med kritik.

Men när en lag klubbades igenom i förra veckan som tillåter arbetsgivare att ålägga anställda 400 timmars övertid per år, dessutom med flera års fördröjning på löneutbetalningar, var det svårt att sälja in detta som en handling för folket. Lagen döptes snabbt till ”slavlagen”.

Lagen föreskriver visserligen att arbetsgivare och anställd ska förhandla, men det blev alltför tydligt för många att makten förflyttades till arbetsgivarna. Få anställda skulle våga sätta sig emot, menade man.

Folkets man mot folket

Plötsligt fick oppositionen i landet en gemensam agenda. Folkets man Orbán hade ställt sig på storföretagens sida. Mot folket.

Tusentals människor tog omedelbart till gatorna i Budapest efter att lagen klubbades igenom. Den spretiga oppositionens olika flaggor syntes plötsligt vaja sida vid sida i demonstrationstågen.

Viktor Orbán har mött protestvågor förut och ridit ut stormarna. Men den här gången står en enad röst emot honom.

Om svaret blir repression och tårgas kan situationen lätt förvärras och protesterna utvidgas i snabb takt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.