FN:s säkerhetsråd kommer sannolikt inte att ge klartecken till ett anfall mot Syrien, menar folkrättsexperten Ove Bring. Foto: TT

Folkrättsexpert: Militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten

Publicerad

Ett militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten. Samtidigt riskerar västmakterna inte några motåtgärder från FN:s sida om de går vidare med sina planer, menar folkrättsexperten Ove Bring.

– De har vetorätt i säkerhetsrådet, säger han.

Brittiska regeringen har gett premiärminister Theresa May klartecken att tillsammans med USA och Frankrike gå vidare med planerna på att agera militärt mot Syrien – som ett svar på helgens misstänkta kemvapenattack i Douma.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är kritisk till ett militärt ingripande.

Syrienkriget

– Jag ser inte att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott, säger hon till TT.

Ingen enighet i säkerhetsrådet

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, instämmer i att ett anfall skulle strida mot folkrätten.

– Ja, i och med att man inte kan förvänta sig att FN:s säkerhetsråd blir enigt om en sanktion mot Syrien. Det finns inga sådana utsikter eftersom Ryssland har vetorätt och är en given supporter av den syriska regeringen, och det kommer inte att förändras under överskådlig tid, säger han till SVT Nyheter.

Annars är en kemvapenattack något som enligt FN-stadgan skulle motivera FN att ta till åtgärder, eftersom det strider mot fred och säkerhet. Samtidigt strider även användningen av kemiska vapen mot folkrätten.

Riskerar inga motåtgärder

Om USA, Storbritannien och Frankrike går vidare med sina planer på en attack riskerar de heller inte några motåtgärder från FN:s sida, menar han.

– Det kan tas upp i FN:s säkerhetsråd, men kommer inte att leda till några motåtgärder eller straffåtgärder eftersom USA, Storbritannien och Frankrike har vetorätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet