Israelisk militär nära Gazaremsan på lördagen. Foto: TT

Israel förbereder markinvasion av Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Israels armé förbereder sig för en möjlig markinvasion på Gazaremsan med stridsvagnar och artilleri utplacerade längs gränsen och 33.000 mobiliserade soldater.

Den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman har sagt att ett beslut om en eventuell markinvasion väntas under söndagen, skriver AFP. Samtidigt har israelisk militär i ett uttalande uppmanat boende vid norra Gaza att evakuera sina bostäder.

Enligt Israel var det kommandosoldater från marinen som drabbade samman med beväpnade män från Hamas vid kusten på norra delen av Gazaremsan på söndagsmorgonen.

Konflikten i Gaza 2014

De israeliska soldaterna attackerade en avfyrningsramp för Hamas långdistansraketer när de besköts, enligt ett uttalande från Israels militär, rapporterar Reuters.

Soldaterna besvarade elden och träffade rampen, heter det i uttalandet. Soldaterna är lindrigt skadade.

Första sammandrabbningen på marken

Hamas uppger att deras män besköt soldaterna när de befann sig ute till havs och att de hindrade dem från att gå i land.

Detta var den första sammandrabbningen på marken sedan Israels offensiv inleddes i tisdags.

Strider skedde också vid Israels norra gräns mot Libanon. Raketer från Libanon träffade Israel på lördagen och israelisk militär svarade med artillerield. Hamas tog på sig ansvaret för raketavfyrandet från Libanon.

Dödligaste dagen

Lördagen blev offensivens dödligaste dag hittills med 52 palestinska offer. Totalt har nu över 150 palestinier dödats i den israeliska flygoffensiven som inleddes i tisdags, de flesta civila. Omkring 500 palestinska projektiler har träffat Israel, men där har inga människor dödats.

Både Israel och Hamas har avfärdat vädjanden om eldupphör från FN:s säkerhetsråd och internationella ledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet