Förbrukade vindkraftsblad kastas på soptippar i Danmark

Publicerad

Tonvis av avfall efter vindkraftsblad har deponerats på avfallsplatser i Danmark på grund av att delar av vindkraftsverken består av glasfiber som inte går att återvinna.

De senaste 23 åren har vindkraften resulterat i nästan 8 000 ton avfall. Men om 23 år väntas samma siffra ligga på 61 000 ton, enligt DR.

Danmarks miljöminister Lea Wermelin ser inte deponering som ett bra alternativ. 

– Det är vad vi försökt flytta oss ifrån som samhälle, att man bara slänger allt på en soptipp och sedan låter bli att tänka på det, säger hon. 

Wind Denmarks vd Jan Hyllenberg håller med om det märkliga i att det blir så mycket avfall från vad som brukar beskrivas som en “grön” industri.  

– 85 till 90 procent av vindturbinerna återvinns i dag. Utmaningen, som i andra länder, är glasfibern. Deponi är en del av lösningen i dag, men självklart kan det inte vara det i framtiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.