Foto: TT

Förbud mot terrorresor omfattar inte alla

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen gäller inte för resor till det land man själv är medborgare i. Det innebär till exempel att en syrisk medborgare kan resa till Syrien med intention att begå terrorbrott utan att omfattas av lagen.

Rätten att resa in i sitt medborgarskapsland anses vara en grundläggande fri- och rättighet, som inte kan inskränkas.

– Vi är helt enkelt förbjudna av internationella konventioner att hindra en människa från att resa till sitt eget land, säger Anders Ygeman.

Innebär det att lagen kan bli tandlös?

– Nej, vi kommer att kunna lagföra de allra flesta och vi går till och med längre än vad förpliktelserna enligt FN-konventionen ålägger oss.

Justitiekanslern kritiserar: ”ineffektiv”

Lagändringarna har fått viss kritik från juridiskt håll. Lagrådet påpekar i sitt remissvar att ”förslagen innebär långtgående kriminaliseringar”. Advokatsamfundet tycker att det saknas definitioner av vad som är terrorism, och att lagstiftningen är snårig och riskerar att bli ineffektiv och svårtillämpad. Och justitiekanslern ifrågasätter om lagen kommer att vara särskilt effektiv. Hon tror att det i slutändan kan bli svårt att få någon dömd.

– Det handlar om att man ska bedöma vad man människor har tänkt när de har gjort vissa saker, säger justitiekansler Anna Skarhed.

– Jag har som gammal domare svårt att se att det här går att tillämpa på ett effektivt sätt.

Iman anser lagen otillräcklig

Kashif Virk är imam i den muslimska Ahmadiyya-församlingen i västra Stockholm. Han jobbar också aktivt för att motverka radikalisering och resor för att delta i strid till exempel i Syrien. Han välkomnar lagändringen, men tycker att det inte räcker.

– Hårdare lagar ger en bra signal, det är förebyggande. Men det är ingen lösning. Lösningen är det som vi i civilsamhället, församlingar, fotbollstränare, lärare, redan gör. Att försöka interagera och umgås med de här ungdomarna och få dem att känna sig hemma och nöjda med sin tillvaro här, säger Kashif Virk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet