Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent om valet i Brasilien. Foto: Matias Delacroix/AP/TT.

”Fördel Lula – men räkna inte ut Bolsonaro”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Räkna aldrig ut Jair Bolsonaro. Det är lärdomen efter hans fyra år som Brasiliens president. En mandatperiod som varit en skandalmaskin utan motstycke – bränder i Amazonas, internationell isolering, coronahaveri, ministeravhopp på löpande band – men där Bolsonaro ständigt hittat vägar ut. Och även den här gången när opinionsundersökningarna placerade honom långt efter så lyckades han överraska en hel värld.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

I opinionsmätningarna inför den första omgången av det brasilianska presidentvalet balanserade expresidenten Lula från arbetarpartiet PT runt 50 procent och många frågade sig om valet skulle avgöras redan här. Men när rösterna väl började räknas var det länge Bolsonaro som låg i täten. När Lula till slut gick förbi hördes glädjerop och fyrverkerier från hans anhängare i centrala São Paulo. Men snart blev det tydligt att valet var jämnare än de flesta trott. Staden tystnade. Det var en segerfest som kom av sig.

Mätningarna underskattade Bolsonaro

Till slut fick Lula drygt 48 procent av rösterna, fem procent mer än Bolsonaro. Och Lulas siffror var egentligen i linje med vad opinionsundersökningarna förutspått. Men Bolsonaro fick omkring tio procent fler röster än vad mätningarna visat. Det kan finnas flera orsaker till detta. Många konservativa Bolsonaroanhängare misstror media och kan därför tänkas vara mindre benägna att delta i undersökningar. Dessutom har Brasilien inte genomfört någon folkräkning sedan 2010 vilket skapar en osäkerhet kring storleken på olika delar av befolkningen – inte minst de frikyrkliga som är en snabbt växande och mycket konservativ grupp.

Valkartan efter den första omgången visar ett splittrat Brasilien. Lula har gått starkt i Amazonas och även i nordöstra Brasilien som har stor afrobrasiliansk befolkning där vänstern av tradition är stark. Bolsonaro har framförallt vunnit i det konservativa inlandet där jordbrukssektorn är central för ekonomin och många stöder presidentens planer på fortsatt expansion in i naturreservat och urfolksområden. Dagens Brasilien är även ett land med stora skillnader i politiska preferenser beroende på kön, hudfärg och samhällsklass.

Lula favorit i andra omgången

Det var två återhållsamma kandidater som mötte medierna på valnatten. Lula sade att han vunnit två presidentval tidigare men aldrig i första omgången och att en andra valomgång är en möjlighet för kampanjen att mogna, vässa förslagen och bygga nya allianser. Han lovade också att bekämpa fattigdomen i landet. Bolsonaro sade att han besegrat opinionsinstitutens lögner och varnade för en maktskifte där nya urfolksreservat skulle sänka jordbruksindustrin och vänsterpolitik hota religionsfriheten, rätten att bära vapen och den traditionella familjen.

Lula går in i den andra valomgången som klar favorit. Han har med sig ett försprång på över sex miljoner röster gentemot Bolsonaro och har en betydligt enklare väg till 50 procent. Nu väntar stenhård kamp om mittenkandidaternas väljare som fick omkring åtta procent i första omgången. Flera av kandidaterna har redan gett signaler om att de kommer stötta Lula. Men politik är inte alltid matematik. Även om kandidaterna pekar åt ett håll går inte deras väljare nödvändigtvis ditåt. Och trots att det är obligatoriskt att rösta i Brasilien så skolkade nästan 32 miljoner brasilianare. Att försöka mobilisera soffliggarna blir därför också viktigt – inte minst för Bolsonaro.

Bolsonaro har fyra veckor på sig

Den andra valomgången blir en monumental kraftmätning mellan två färgstarka politiker som dominerat brasiliansk politik under lång tid. Mot varandra står två väsensskilda politiska projekt som engagerar långt utanför Brasiliens gränser. Bolsonaro har nu fyra veckor på sig att samla tillräckligt med röster för att komma ikapp och förbi Lula. Fyra veckor kan låta lite. Men i brasiliansk politik är det en evighet. Så det är inte dags att räkna ut Jair Bolsonaro än. Inte den här gången heller.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.