Skott ska ha avlossats för att skingra demonstranter som närmade sig presidentpalatset i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Foto: TT

Regeringen i Burkina Faso upplöst

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i västafrikanska Burkina Faso har störtats i en militärkupp. Omvärlden fördömer gripandena av presidenten och premiärministern och FN och USA har framfört krav om att de båda måste friges. Militären har svarat att nyval ska utlysas.

Burkina Fasos övergångsregering har upplösts och president Michel Kafando har befriats från sina arbetsuppgifter, rapporterar nyhetsbyråer från huvudstaden Ouagadougou.

– Vi har upprättat ett nationellt demokratiråd med uppgift att organisera demokratiska val, säger, Mamadou Bamba, talesperson för militären, i ett tv-sänt tal.

Talmannen för parlamentet Cheriff Sy säger till den franska radiokanalen RFI att händelserna ”tveklöst är en kupp”, och uppmanade folket att omedelbart resa sig upp mot militären.

Omringade presidentpalatset

Gripandena av president Michel Kafando och premiärministern Yacouba Isaac Zida i presidentpalatset i Ouagadougou genomfördes på onsdagen av vakter lojala mot den avsatte ledaren Blaise Compaoré, enligt vad en säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån AFP.

Soldater placerades ut runt presidentpalatset och skott avlossades för att skingra demonstranter som närmade sig palatset. Landet har nu stängt sina gränser mot grannländerna såväl som sitt luftrum. Nattetid kommer utegångsförbud att råda.

Omvärlden fördömer

”Detta är ett flagrant brott mot Burkina Fasos författning och övergångsstyre”, slog FN-chefen Ban Ki-Moon fast i ett uttalande, och ett enigt säkerhetsråd uppmanade kort därpå ”samtliga sidor i Burkina Faso att upphöra med våldsamheter”.

Även USA fördömde i skarpa ordalag händelserna i Burkina Faso i onsdags kväll.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar på Twitter gripandena oacceptabla, och tillägger att ”Burkina Fasos folk förtjänar fria och rättvisa val den 11 oktober”.

Inga uppgifter om skadade

Det finns inga bekräftade uppgifter om döda eller skakade bland dem som samlats runt presidentpalatset.

Blaise Compaoré hade styrt Burkina Faso i 27 år när han i fjol avsattes i ett folkligt uppror. Kafando och Zida innehar sina poster provisoriskt fram till det planerade valet om några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Militärkupp i Burkina Faso

Mer i ämnet