Forskaren Ahmadreza Djalali har suttit frihetsberövad i Iran sedan i våras. Foto: Privat

KI-forskaren Ahmadreza Djalali hotas av avrättning

Uppdaterad
Publicerad

KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran sedan nästan ett år tillbaka. Det är oklart vad han anklagas för och nu hotas han av avrättning. Familjen sätter sitt hopp till statsminister Stefan Löfvens statsbesök nästa vecka.

– Vi behöver verkligen hjälp, säger hustrun Vida Mehrannia.

Läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali kommer ursprungligen från Iran, men har bott i Sverige i flera år tillsammans med sin fru och två barn. Han genomgick sin doktorandutbildning vid Karolinska institutet (KI) 2009–2012. Därefter gjorde han en post doc i Italien, men återvände till Sverige 2015 för att förbereda sin docenturansökan.

I april förra året reste han ned till Iran efter en inbjudan om att föreläsa på ett av de statliga universiteten. När han var på väg till sin syster stoppades han av den iranska säkerhetstjänsten. Han greps och fördes till till Evinfängelset i Teheran, där han satt satt isolerad i nästan tre månader. Han tilläts bara prata med sin familj i telefon två minuter i månaden, vilket Expressen nyligen rapporterade.

Fallet Djalali

– Vi pratade bara om familjen. Han var orolig och frågade om oss, säger hans hustru Vida Mehrannia till SVT Nyheter.

Senare flyttades han till en öppnare avdelning och fick träffa en advokat.

Dömd till döden

Förra veckan ställdes 45-årige Ahmadreza Djalali inför, vad hans hustru kallar för, en informell domstol där han fick sin dom – dödsstraff. Hans familj i Iran har fått besked att domen kommer att verkställas inom 10–14 dagar. Det är oklart vilket brott han ska ha gjort sig skyldig till. Enligt familjen har inga formella anklagelser gjorts och han har inte fått någon formell dom.

– De säger bara att han har samarbetet med en annan stat, säger Vida Mehrannia.

Hon är mycket orolig för sin make. Förutom dödsstraffet är hon också bekymrad för hans hälsa.

– Han har hungerstrejkat sedan den 26 december och har svimmat tre gånger.

Deras son vet inte om att fadern sitter fängslad, utan Vida Mehrannia har bara sagt att han befinner sig i Iran en längre persiod.

– Jag säger ”han kommer tillbaka snart”, men han blir ledsen ibland och vill träffa sin far. Han säger ”ring pappa”.

Sätter sitt hopp till besök

Ahmadreza Djalali och hans familj är iranska medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det dröjde ända till december innan Vida Mehrannia kontaktade de svenska myndigheterna och berättade att hennes make satt fängslad, eftersom de iranska myndigheterna sagt åt henne att låta bli.

Nästa vecka reser statsminister Stefan Löfven till Iran på officiellt besök. Vida Mehrannia hoppas att delegationen ska ta upp hennes makes fall. Hon säger att hon har skickat ett brev till Löfven, men ännu inte fått något svar på sina frågor.

– Vi behöver verkligen hjälp från den svenska regeringen, det är vårt sista hopp. De vill avrätta honom, det är oförklarligt. Jag pratar med medier för att jag vill säga till regeringen ”snälla hjälp mig”.

”Helhjärtat engagerad”

Ahmadreza Djalalis före detta handledare vid Karolinska institutet, Gunnar Öhlén, hoppas också att den svenska delegationen – där Karolinska institutets rektor ingår – ska ta upp fallet.

– Han är en mycket försynt och dedikerad man som verkligen, från första dagen jag träffade honom, på ett ärligt och djupt sätt velat bidra till en kunskapsutveckling inom området katastrofmedicinskt omhändertagande. När han kom till Karolinska institutet tyckte vi att han var så helhjärtat engagerad i de här frågorna, säger han till SVT Nyheter.

UD känner till fallet

Svenska UD känner till att Ahmadreza Djalali har suttit frihetsberövad sedan våren 2016. Svenska ambassaden i Teheran har bett de iranska myndigheterna om tillstånd att besöka honom – men ännu inte fått något svar. Det är oklart om eller när det kan ske.

– Om det hade varit en svensk medborgare hade vi kunnat luta oss mot Wienkonventionen, säger kansliråd Patric Nilsson till SVT Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven säger att de kommer att ta upp ärendet under statsbesöket i Iran.

– Vi känner till fallet och vi tar alltid upp den här typen av fall vid sådana här besök, säger han till SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten under ett EU-toppmöte på Malta.

Kabinettssekreterare Annika Söder säger att UD har varit i kontakt med familjen.

– Vi vet inte exakt vad han är anklagad för, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet