Foto: TT

Företag i Panama-härva bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

Med hänvisning till ett beslut meddelat på myndighetens hemsida skriver tidningen att böterna, de högsta hittills som BVIFSC krävt, uppgår till 440.000 dollar (cirka fyra miljoner kronor).

Böterna sätter punkt för ett halvårs utredning av ärendet, som blossade upp i början av april i år när en läcka avslöjade hur den Panama-baserade advokatbyrån hjälpt politiker, affärsmän och kändisar från hela världen att öppna hemliga konton i skatteparadis.

Även i andra länder, som i USA, pågår utredningar som försöker slå fast att Mossack Fonseca och/eller byråns anställda gjort något olagligt när man hjälpt sina klienter att skapa brevlådeföretag med hemliga konton.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet