Företagsledare gripen – misstänks för mord på journalist

Uppdaterad
Publicerad

Maltesisk militär har gripit en företagsledare på en lyxyacht i en spektakulär gryningsräd. Han misstänks vara inblandad i mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia som granskade mannens företag.

Ytterligare en man har gripits för mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia, som bragdes om livet i en bilbomb i oktober 2017. Mannen, som är en av Maltas mest kända affärsmän, greps ombord på sin lyxyacht vid 05.30 på onsdagsmorgonen avslöjar tidningen Times of Malta.

Han ska då ha varit på väg att lämna landet.

Företagsledaren, som äger ett av de företag som granskades av Daphne Caruana Galizia, har kopplingar till regeringen. Maltas premiärminister Joseph Muscat har pressats hårt efter gripandet – delar av civilsamhället och oppositionen kräver nu hans avgång.

”Premiärministers situation är ohållbar, han måste avgå nu och låta rättvisan ha sin gång”, twittrar Simon Busuttil, tidigare oppositionsledare.

Flera gripna

Enligt The Guardian visar läckt e-post som Daphne Caruana Galizia hade tillgång till att ett företag som ägs av Joseph Muscats stabschef samt en minister skulle få två miljoner dollar i utbetalningar från företagsledarens skalbolag 17 Black. Ministern har dock avvisat alla anklagelser.

Sedan tidigare har flera personer gripits misstänkta för inblandning i mordet. Samtidigt har såväl regeringen som polisen fått hård kritik från bland andra Europarådet, som anser att förundersökningen har allvarliga brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.