Fortsatta förhandlingar om Syrien-resolution

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands FN-sändebud går nu ut och varnar för ”negativa konsekvenser” om USA väljer att militärt ingripa efter den brutala giftgasattacken. Uttalandet kommer efter att USA:s utrikesminister uttalat sig om att man överväger ”ett passande svar”.

FN:s säkerhetsråd kommer inte rösta om förslaget till resolution med krav på en utredning om den misstänkta giftgasattacken i Syrien under torsdagen, detta enligt den brittiske diplomaten Stephen Hickey

”FN:s säkerhetsråd kommer inte att rösta om resolutionen om Syrien i kväll. Förhandlingar bland rådsmedlemmarna pågår”, skriver han på Twitter.

Att läget är spänt bland världens stormakter, och inte minst de direkt inblandade i Syrienkriget, blev tydligt när Rysslands FN-sändebud fick frågor om hur Ryssland ser på eventuella amerikanska luftangrepp som svar på giftgasattacken.

– Vi måste tänka på negativa konsekvenser och allt ansvar, om militära aktioner inträffar, kommer att läggas på dem som initierar sådana tveksamma och tragiska företag, sade FN-sändebudet Vladimir Safronkov till en samlad presskår i natt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Safronkov nämnde specificerade dock aldrig vad dessa konsekvenser skulle kunna innebära i praktiken. På en direkt fråga om saken svarade kort:

– Se på Irak, se på Libyen.

LÄS MER: Trump om Assad: Något måste hända

Uttalandet kommer efter att USA:s utrikesminister Rex Tillerson under torsdagen pratat med sin ryske motsvarighet, Sergej Lavrov, för att ställa frågor om ”hur Ryssland ser på gasattacken”. Tillerson sade även på en pressträff att USA överväger ett passande svar på kemvapenattacken i Syrien.

Vill se resolution så snart som möjligt

Likt Storbritannien och Frankrike vill USA se en omröstning om ländernas förslag till resolutionen så snart som möjligt.

Ryssland, Syriens viktigaste allierade, kan med sitt veto sätta stopp för förslaget, som har skrivits om något under förhandlingar de senaste dagarna.

ANALYS STEFAN ÅSBERG: Assad vill krossa rebellerna – oavsett pris

Enlig utkastet ska en oberoende utredning göras och Syriens regering måste ge information om vad landets militär gjorde under dagen för attacken.

Där står också att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ska rapportera till säkerhetsrådet om huruvida Syrien samarbetar med FN:s utredare.

Det behövs nio röster för en resolution och inga veton från USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland eller Kina för att den ska antas.

Rysslands begäran

Förslaget till resolution kom efter den misstänkta giftgasattacken i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien. 86 människor omkom, varav minst 27 barn. Obduktioner indikerar att attacken utfördes med stridsgasen sarin.

Vid ett extrainsatt säkerhetsrådsmöte under onsdagen sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA kan tvingas agera på egen hand om FN inte lyckas agera kollektivt som en följd av giftgasattacken.

LÄS MER: Abdul överlevde giftgasen: ”Kunde inte styra mina ben”

”Ogrundade anklagelser”

Storbritannien, Frankrike och USA lägger skulden för attacken på Syriens president Bashar al-Assads styrkor. Syriens militär har nekat till anklagelserna.

Rysslands president Vladimir Putin säger att det är oacceptabelt att komma med ”ogrundade anklagelser” om attacken.

Ryssland har formulerat ett eget utkast till resolution. Där finns inga krav på att Syrien ska samarbeta med en oberoende utredning. Det är oklart om Ryssland kommer att begära en egen omröstning om det utkastet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet