Biskop Michael Williamson under SVT-intervjun. Foto: SVT

Förintelseförnekande biskop nekas prövning i Europadomstolen

Publicerad

Den hatbrottsdömde biskopen Richard Williamson får inte sin sak prövad i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Willamsson orsakade skandal när han i en SVT-intervju förnekade att nazisterna gasat ihjäl judar under andra världskriget.

Uppdrag gransknings intervju med Richard Williamson, medlem i ett ultrakonservativt kotolskt prästbrödraskap, blev en världsnyhet 2009.

– Inte en enda jude dog i gaskamrarna. Allt detta är lögner, lögner, lögner, sade han då.

Ångrar inte uttalanden

Intervjun med den engelske katolske biskopen lades upp på SVT Play. Därmed kunde den ses över hela världen, även i Tyskland där det är straffbelagt att offentligt påstå att Förintelsen inte ägt rum.

Åtal väcktes mot Williamson, som dömdes i flera instanser. Han fick även gehör för sina upprepade överklaganden av bötesstraffen – själva innehållet i intervjun har Williamson inte tagit tillbaka.

2012 dömdes han slutligen av en regional domstol i tyska Regensburg för uppmuntran till hatbrott. Det slutliga bötesbeloppet fastställdes till motsvarande 18 000 kronor. Domstolen menade att Richard Williamson vid intervjutillfället hade förstått och accepterat det faktum att hans uttalande skulle få internationell spridning och därmed även nå Tyskland.

Yttrandefrihet

Biskop Williamson överklagade även dessa böter till högre instans men nekades denna gång prövning. 2017 ansökte han om överprövning i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, eftersom han menade att han fått sin yttrandefrihet kränkt samt att han på olika sätt försökt hindra att uttalandet  tillgängligt i Tyskland. 

En begäran som på torsdagen avslogs av domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.