Polens starke man, Jaroslaw Kaczynski, vill odla bilden av Polen som europeisk martyr Foto: TT

Analys: Förintelselagen skadar Polens anseende men ökar stoltheten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Polens nya förintelselag har utlöst starka diplomatiska protester från Israel och förhållandet till Tyskland är frostigt sedan landet återigen rest krav på krigsskadestånd. Samtidigt kritiserar EU-kommissionen nedmonteringen av det oberoende polska rättssystemet. Men den polska regeringen verkar inte bry sig om kritiken och har ett stabilt stöd i opinionen.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Den nya lagen gör det straffbart med upp till tre års fängelse att använda det felaktiga begreppet ”polska dödsläger” och att beskriva den polska staten som ”ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av tyska Tredje riket”. Presidenten säger i ett uttalande att det är nödvändigt att försvara den ”historiska sanningen”.

Israels regering och andra kritiker befarar att den nya lagen är till för att försköna och tillrättalägga den polska historien under nazitiden och leder till självcensur.

Historiska fakta

Alla är överens om att det är felaktigt att tala om ”polska dödsläger”. Koncentrationslägren bedrevs i tysk regi på polsk mark som var ockuperad av Tyskland. Ingen ifrågasätter dessa historiska fakta.

Medier har okunnigt använt uttrycket ”polska dödsläger”, och det gjorde faktiskt även den förre amerikanske presidenten Barack Obama i ett offentligt sammanhang 2012. Han fick snabbt och generat be om ursäkt.

Men historien är komplex. Tiotusentals polacker bidrog under kriget till att mörda judar genom att ange dem och ta över deras egendom. Avslöjandena om händelserna i Jedwabne 1941 väckte en smärtsam debatt om polackers skuld. En polskamerikansk historiker visade att ett massmord på minst 300 judar utfördes av polska medborgare och inte av tyska nazister.

Polacker skyddade judar

Samtidigt fanns det tusentals polacker som vågade stå upp för alla människors lika värde och riskerade sina liv för att skydda judar mot nazisternas övergrepp. Många är de polska hjältar som slogs i motståndsrörelsen och gav sina liv i modiga uppror mot nazistförtrycket.

Polen drabbades hårt av nazisternas ockupation. Sex miljoner polska medborgare dödades. Hälften av dem var judar.

Offer och martyr

Den nya förintelselagen passar in i bilden av Polen som ett lidande offer och en europeisk martyr. Polens starke man, Jaroslaw Kaczynski, odlar den bilden i sin iver att bygga upp nationella känslor och stolt patriotism.

Kaczynski sitter inte i regeringen utan är en av parlamentsledamöterna. Ändå är det han som har makten i partiet Lag och Rättvisa och i regeringen. Han har siktet inställt på att vinna kommunalvalen i höst och parlamentsvalen 2019.

Ändrat lagar

I ett rasande tempo har den auktoritäre Kaczynski med sin lydiga regering och sin majoritet i parlamentet systematiskt ändrat lag efter lag i viktiga delar av samhället.

LÄS MER: Här finns en sammanställning av de viktigaste nya lagarna i Polen

Stödet starkt

Stödet för den Kaczynskistyrda regeringen är stabilt och högt, kring 43 procent. I Polen har många fått det bättre tack vare generösa barnbidrag och sänkt pensionsålder. Ekonomin går strålande, arbetslösheten är rekordlåg, det politiska engagemanget ljummet. Den statliga radion och televisionen styrs av regimens lydiga tjänare.

Polen bryter mot värdegrund

Ändringarna i det polska rättssystemet har fått EU-kommissionen att härskna till ordentligt. De anser att rättssystemet i Polen inte längre är oberoende och att Polen därmed bryter mot den värdegrund som alla EU-medlemmar har kommit överens om. Men den polska regeringen har vägrat att backa. I stället har man börjat byta ut domare efter domare och tillsätta nya. Det är de domarna som nu ska besluta vem som kan hamna i fängelse för att ha knystat om polsk skuld under nazitiden.

EU-pengar viktiga

Polens ömma punkt är de stora utbetalningarna av EU-pengar som lett till en snabb utbyggnad av landets infrastruktur och konkurrenskraft. Trots Polens framgångsrika ekonomiska utveckling har landet varit EU:s största bidragstagare.

Inom EU-kommissionen diskuteras nu att använda framtida bidrag som politiskt påtryckningsmedel. Frågan är om det stålet biter och får den självbelåtna och populära regimen att backa.

Hårda tag från EU kan i stället stärka regeringens ställning och ytterligare öka den nationella stoltheten hos polackerna.

Förintelseläger i Polen

Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen.

Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

De övriga förintelselägren i Polen är Treblinka, Sobibór, Bełżec, Majdanek och Chelmno.

Källa: Nationalencyklopedin

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.