En utredning ska inledas i Storbritannien om det ligger något i pedofilanklagelserna mot den förre premiärministern Edward Heath (t.v.) – här 1973 tillsammans med USA:s dåvarande president Richard Nixon. Foto: TT

Förre brittiske premiärministern pekas ut i pedofilhärva

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien skakas av ännu en misstänkt pedofilskandal. Detta sedan uppgifter framkommit som gör gällande att den tidigare premiärministern Edward Heath ska ha begått övergrepp mot barn.

Den oberoende myndighet som granskar polisen (IPCC) har förklarat att man avser att inleda en utredning.

Anledningen till att anklagelserna kommer nu – i kölvattnet av flera pedofilavslöjanden – är att en pensionerad polisman berättat att ett åtal lades ner under 1990-talet när det stod klart att Heath, som dog 2005, riskerade att exponeras i pedofilhärvan.

”Träd fram”

– Om du har utsatts för någon form av brott av sir Ted Heath eller för länge sedan blivit offer för något sexuellt övergrepp, eller blivit vittne till något eller har någon som helst information, var snäll och träd fram, uppmanar IPCC-ansvarige Sean Memory.

Även polisen i Wiltshire, där Heath bodde, har efter uppgifterna om den begynnande utredningen gått ut och vädjat till eventuella offer eller vittnen att träda fram, rapporterar Independent.

Nyheten i flera medier

Flera brittiska medier hade på tisdagen uppgifterna om Heath som huvudnyhet, och i tidningen Daily Mirror intervjuas en nu 64-årig man som hävdar att han blev sexuellt utnyttjad av Edward Heath när han var tolv år.

Torypolitikern Edward Heath var brittisk premiärminister mellan 1970 och 1974.

Tror att Heath kommer frias

Den välgörenhetsorganisation som bär Edward Heaths namn skriver i ett uttalande att man välkomnar en polisutredning:

”Vilken vi helhjärtat tror kommer att fria sir Edward Heaths namn och vi kommer att samarbeta helt och hållet med polisen i utredningen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer