Foto: TT

Forskare: Troligen en planerad attack

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta tyder på att terrorattentatet i Paris är koordinerat. Det menar Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism vid Utrikespolitiska institutet.

– Det är svårt att inte tänka att det här är planerat när det är attacker på sex olika platser. Det tyder på att det är en organisation bakom.

Troligen har de inblandade också en gemensam ideologisk koppling, menar Norell.

– Det här är den typen av attacker som vi har sett på senare tid i Europa. Man ger sig på ”soft targets”. Man är alltså inte ute efter vissa personer utan det är Frankrike som land man ger sig på. Det är symptomatiskt.

Terrordåden i Paris

Sedan tidigare finns det en hotbild mot flera länder i Europa.

– Bland annat mot de länder som är inblandade i kriget i Syrien och det har ju Frankrike varit i ganska hög grad. Jag tror ingen i  Frankrike är överraskad, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till SVT Nyheter.

Ett av de största dåden i Europa

Magnus Norell menar också att terrorattentatet i Paris är ett av de värsta dåden sedan andra världskriget i Europa.

– Det enda som kan komma i närheten av det här är tågbombningarna i Madrid 2004 och i Frankrike måste det vara den största attacken sen andra världskriget, säger Magnus Norell, forskare, till SVT Nyheter.

– Målet är Frankrike i det här fallet, inte vissa grupper, som exempelvis under attentatet mot Charlie Hebdo. Då var det yttrandefriheten och judar som man gav sig på. Nu är hela det öppna Frankrike, det öppna, demokratiska och sekulariserade Frankrike. Det betyder att de som gjort det här känner att de är i krig med hela Frankrike.

Att attentatet har planerats noga råder det ingen tvekan om, enligt Norell, men det går inte att säga om gärningsmännen formellt tillhör någon organisation.

– Men graden av koordination pekar definitivt i den riktningen.

Kommer hända igen

I Frankrike är man beredda på att liknande attacker kommer att hända igen, menar Magnus Norell.

– Frankrike har en beredskap för det här. Det sade man redan efter Charlie Hebdo, att det kommer komma fler terrordåd, säger Magnus Norell, till TT.

Magnus Norell tycker även att man ska vänta med att koppla ihop attacken i Paris med andra dåd och misstänkta dåd, som bombningen i Beirut i torsdags och flygplanskraschen i Egypten för två veckor sedan.

Kommer det här innebära nåt för Sveriges terrorberedskap?

– Ett attentat av den här magnituden förutsätter att vi är mer på tårna. Men vad vi vet nu så säger det här inget om andra potentiella attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet